Vergoeding niet gemaakte reiskosten blijft bewoners Binnenhof bezighouden

Het wachtgeld- en onkostenfeuilleton dat het Binnenhof al twee weken bezighoudt, heeft dinsdag een nieuw hoofdstuk gekregen. GroenLinks kondigt aan dat het een onderzoek wil naar de declaraties van Tweede Kamerlid Isabella Diks. Dat onderzoek moet uitgevoerd worden door de pas aangestelde integriteitsadviseur van de Tweede Kamer. Die moet bekijken of het Kamerlid de afgelopen jaren een te hoge reiskostenvergoeding heeft ontvangen.

Diks kreeg de vergoeding omdat zij in Leeuwarden woont. Maar in de praktijk verblijft zij overwegend in Den Haag, waar zij een appartement bezit, onthulde HP/De Tijd. In totaal gaat het om 46.000 euro.

Als de integriteitsadviseur concludeert dat Diks de onkosten ten onrechte heeft ontvangen, „gaan we kijken hoe we daarmee omgaan”, zei fractieleider Jesse Klaver, die het over „onwijs veel geld” had. Hij wilde niet op de uitkomst vooruitlopen. Diks maakte twee weken geleden bekend wachtgeld vanwege haar eerdere functie als wethouder terug te zullen storten.

Lees ook de column van Tom-Jan Meeus over declareren: Als de media Baudet zijn gang laten gaan

Op dat moment was er ophef over VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die boven op zijn salaris van de Tweede Kamer wachtgeld kreeg vanwege zijn vorige baan als staatssecretaris. Later bleek dat Dijkhoff reiskosten ontving terwijl hij via de fractie over een auto met chauffeur beschikte. Premier Rutte (VVD) gaf vrijdag toe dat hij als fractievoorzitter van dezelfde regeling gebruik maakte. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet doet dat nog steeds. Dijkhoff kondigde na de onthulling aan zijn ontvangen reiskostenvergoeding terug te betalen, Rutte en Baudet willen dat niet. (NRC)