Verenigde Staten

Geen defensiegeld voor muur met Mexico

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump mag niet een deel van de defensiebegroting gebruiken voor de bouw van een muur op de grens met Mexico. In de begroting is 3,6 miljard dollar (3,2 miljard euro) geoormerkt voor militaire bouwfondsen. Een federale rechter in El Paso, Texas, besloot dinsdag (lokale tijd) een permanent bevel uit te spreken dat het gebruik van dat geld voor een muur verbiedt.

Het besluit is een flinke tegenvaller voor president Trump, die al in de presidentscampagne voor zijn aantreden beloofde een grensmuur te bouwen. Met het betreffende bedrag had ruim 280 kilometer aan stalen barrières moeten worden gebouwd. De muur moet volgens Trump voorkomen dat immigranten uit Midden- en Zuid-Amerika illegaal de grens oversteken.

Volgens rechter David Briones is het herverdelen van dit budget, afkomstig uit de kas van het Pentagon, onrechtmatig. Trump riep in februari de nationale noodtoestand uit, om zonder toestemming van het Congres geld te kunnen vrijmaken uit de bestaande defensiebegroting voor de muur. Maar Briones stelt dat dat niet kan uit de bestaande begroting. Het bedrag is expliciet bedoeld voor militaire bouwprojecten.

De federale rechter heeft zich alleen uitgesproken over het specifieke potje. Er blijven nog andere fondsen over waarvan de regering gebruik kan maken. Zo heeft Trump al geld vrijgemaakt uit het Pentagon-budget dat bestemd was voor maatregelen tegen drugssmokkel en uit een agentschap van het Amerikaanse ministerie van Financiën. (NRC)