Time Magazine kiest Greta Thunberg als Person of the Year

De zestienjarige klimaatactivist Thunberg wist volgens het blad „hoe dan ook” wél aandacht te creëren voor klimaatproblematiek.
De cover van Time Magazine, waar Thunberg tot Person of the Year 2019 wordt uitgeroepen.
De cover van Time Magazine, waar Thunberg tot Person of the Year 2019 wordt uitgeroepen. Foto Time Magazine

Het Amerikaanse blad Time Magazine heeft de zestienjarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg uitgeroepen tot Person of the Year van 2019. Het weekblad toonde woensdagmiddag een cover met een foto van Thunberg en de kop „de kracht van de jeugd”.

Time kiest sinds 1927 elk jaar een persoon, groep, idee of fenomeen waarvan de redactie vindt dat het de grootste invloed had op het nieuws van dat jaar, of dat nou op een positieve of negatieve manier was.

Lees het profiel van Greta Thunberg: de zestienjarige Zweedse die uit kon groeien tot icoon klimaatprotest

Dit jaar koos de redactie voor Thunberg. In een achtergrondverhaal motiveert het blad de keuze voor Thunberg.: „Onderzoekers en activisten hebben decennialang gezwoegd om wereldleiders zo ver te krijgen dat ze klimaatverandering serieus nemen. Maar dit jaar trok een onwaarschijnlijke tiener hoe dan ook de aandacht van de wereld.”

Eerder verwierven onder anderen Richard Nixon (1971 en 1972), Martin Luther King (1963), Adolf Hitler (1938), Charles de Gaulle (1958), paus Franciscus (2013) en Barack Obama (2008 en 2012) de titel Person of the Year. Vorig jaar werden onderdrukte journalisten geëerd, onder meer vanwege de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.