Thuiskok

Pompoen met amandelen

Het gaarproces neemt wat tijd in beslag, maar verder is dit een eenvoudig gerecht om te maken dat er feestelijk uitziet en makkelijk aangepast kan worden voor veganisten. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de ene helft van de pompoen met de snijkant naar beneden op een snijplank. Leg langs beide lange kanten van de pompoen een eetstokje. Snijd nu met een vlijmscherp mes de pompoen voorzichtig met steeds een tussenruimte van vijf millimeter in tot op de eetstokjes. Doe hetzelfde met de andere helft. Leg de helften op de bakplaat, nog steeds met de snijkant naar beneden, en druppel de olie erover. Dek goed af met aluminiumfolie en zet een uur in de oven. Haal het folie eraf en rooster nog twintig minuten of tot ze goudbruin zijn. Breng de honing, azijn en laurierblaadjes in een kleine sauspan op hoog vuur aan de kook en laat vier tot vijf minuten borrelen of tot je een iets ingekookte massa hebt. Lepel de helft van het honingglazuur over de pompoenhelften en steek de laurierblaadjes in de insnijdingen. Zet nog vijf tot tien minuten in de oven of tot ze gaar en goudbruin zijn. Bestrooi met de amandelen en zout en peper, bedruip met het resterende honingglazuur en dien op.