Schorsing

Wereldkampioene Lasitskene kritisch op Russische officials

Hoogspringster Maria Lasitskene heeft uitgehaald naar Russische sportofficials. „Waarom hebben jullie ons niet beschermd? Het is niet het Westen dat Rusland aanvalt. Jullie hebben ons als sporters verraden”, schrijft de Russische atlete in een open brief, gericht aan onder anderen de Russische minister van Sport. Lasitskene hekelt de wijze waarop de autoriteiten met de dopingproblemen in Rusland zijn omgegaan. Volgens haar is er nauwelijks iets veranderd sinds Rusland in 2015 voor het eerst werd geschorst. „Wij als sporters zijn de dupe en moeten nu blij zijn dat we onder neutrale vlag mogen meedoen aan kampioenschappen.” Lasitskene miste door de schorsing van de Russische atletiekbond de Olympische Spelen van Rio in 2016. Onder neutrale vlag werd ze wereldkampioen in 2017 en 2019 en Europees kampioen in 2018. (ANP)