Nederlandse handbalsters naar halve finales WK in Japan

Oranje won in de Aqua Dome van Kumamoto met 40-33. Lois Abbingh was de grote uitblinker met elf doelpunten.
Estavana Polman in actie tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea.
Estavana Polman in actie tijdens de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

De Nederlandse handbalsters zijn toch door naar de halve finales van het WK handbal in Japan. Dankzij de overwinning van Noorwegen op Duitsland (32-29) eindigde de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade alsnog als tweede in de poule en plaatste hij zich voor de zesde keer op rij voor de halve finales in een titeltoernooi.

Na de nederlagen tegen Duitsland en Denemarken voor Oranje volgde woensdag een imponerende zege op Zuid-Korea in de laatste wedstrijd uit de hoofdronde. Oranje won in de Aqua Dome van Kumamoto met 40-33. Lois Abbingh was de grote uitblinker met elf doelpunten. De overwinning was nodig om nog kans te maken op een plek in de halve finales.

Toch moest Oranje nog lang wachten voordat er zekerheid was. Na het gelijkspel tussen Servië en Denemarken (26-26) en de overwinning van de Noorse ploeg op Duitsland werd de eindstand later op woensdag duidelijk: Noorwegen met 8 punten door als nummer één en Nederland met 6 punten als nummer twee. Duitsland en Servië bleven steken op 5 punten. Tegenstander in de halve finales op vrijdag is olympisch kampioen Rusland, de enige ploeg die dit WK alle wedstrijden heeft gewonnen. (ANP)