Justitie

Hogere straffen voor fraude met betaalapps en phishing

Fraude met nieuwe betaalmethoden wordt strenger bestraft. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) woensdag ter consultatie heeft voorgelegd. Het betreft de Nederlandse implementatie van een EU-richtlijn die de strafbaarstelling van alle soorten betaalfraude met niet-contant geld moet uniformeren. Nederland heeft tot juni 2021 om de regels in te voeren. De straf voor diefstal van betaalgegevens zoals phishing, gaat van twee naar drie jaar. Op het vervalsen van betaalgegevens of betaalapps komt zes jaar te staan. Creditcardfraude, nu bestraft met met maximaal één jaar cel, valt hier ook onder. De nieuwe regels moeten de samenwerking makkelijker maken tussen EU-lidstaten bij het opsporen en bestraffen van grensoverschrijdende betaalfraude met nieuwe technologieën. Hiertoe moet ook een centraal contactpunt worden ingesteld waar de politie en het Openbaar Ministerie van alle lidstaten op alle dagen, 24 uur per dag, bereikbaar moeten zijn. In Nederland moet het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum deze functie gaan vervullen. (NRC)