Joodse supermarkt bewust doelwit bij schietpartij Jersey City

Onder de slachtoffers waren een agent en drie bezoekers van de Joodse supermarkt. De daders kozen de supermarkt volgens de politie doelbewust uit.
Hulpverleners bij de Joodse supermarkt die onder vuur werd genomen.
Hulpverleners bij de Joodse supermarkt die onder vuur werd genomen. Foto Seth Wenig/AP

De Joodse supermarkt in Jersey City waar dinsdag een schietpartij plaatsvond, is door de schutters doelbewust uitgekozen. Dat blijkt onder meer uit camerabeelden van de schietpartij waarbij zes mensen om het leven kwamen. Ook hebben de schutters op sociale media sympathie getoond voor antisemitische groeperingen. Dat schrijft burgemeester Steven Fulop woensdag op Twitter. Onder de slachtoffers zijn een agent en drie bezoekers van de supermarkt.

Twitter avatar StevenFulop Steven Fulop Last night after extensive review of our CCTV system it has now become clear from the cameras that these two individuals targeted the Kosher grocery location on MLK Dr - the 2 JCPD officers that were on a foot post one block away immediately responded/engaged

Volgens de politie was de supermarkt bewust het doelwit. „Ze waren van plan om de mensen binnen iets aan te doen. Op basis van de hoeveelheid munitie die ze bij zich hadden, moeten we constateren dat ze veel meer slachtoffers hadden kunnen maken”, aldus de politiechef. Burgemeester Fulop schrijft dat in het busje van de schutters een pijpbom is gevonden.

De twee schutters doodden de agent dinsdag bij een begraafplaats in de buurt van de supermarkt. Vervolgens vluchtten ze in een busje en stapten ze uit bij de Joodse supermarkt die ze onder vuur namen. Twee agenten die op de schietpartij afkwamen, werden zelf onder vuur genomen. Uiteindelijk kwamen de twee schutters om het leven.

Volgens The New York Times zou een van de twee schutters online antisemitische berichten hebben geplaatst. Ook zou hij zich online hebben uitgesproken tegen de politie. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, noemt de schietpartij op Twitter een „doelbewuste aanval op de Joodse gemeenschap”.

Twitter avatar NYCMayor Mayor Bill de Blasio The Mayor of Jersey City has asserted that today’s incident was a deliberate attack targeting the Jewish community. https://t.co/LMnq8wTGVo