Omstreden wetswijziging India sluit moslims uit

Illegalen kunnen dankzij de omstreden wetswijziging aanspraak maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. Alleen moslims zijn uitgesloten.
Een student protesteert tegen de wetswijziging waardoor alleen moslims uit omliggende moslimlanden geen aanspraak kunnen maken op het Indiase staatsburgerschap.
Een student protesteert tegen de wetswijziging waardoor alleen moslims uit omliggende moslimlanden geen aanspraak kunnen maken op het Indiase staatsburgerschap. Foto Rupak De Chowdhuri/Reuters

De regering in India heeft woensdag een wetswijziging aangenomen waarmee illegalen uit omliggende landen voor het eerst aanspraak kunnen maken op het Indiase staatsburgerschap op basis van hun religie. De wetswijziging is omstreden omdat het niet geldt voor moslims. Dat meldt persbureau AP.

Lees ook: Bardhan moet maar zien te bewijzen dat ze Indiaas is

Nu is iedereen die India illegaal is binnengekomen, uitgesloten van het staatsburgerschap. Dankzij de wetswijziging kunnen Hindoes, sikhs, boeddhisten, jains, parsis en christenen die illegaal uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan kwamen, wel het staatsburgerschap krijgen. Het Hogerhuis stemde in met de wijziging met 125 stemmen voor en 105 tegen. Het Lagerhuis had maandag al ingestemd.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken probeert India met de wetswijziging tegemoet te komen aan de moeilijke positie van hindoes en andere minderheden die vervolgd kunnen worden in Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. Voor moslims geldt dat niet, zei de minister. Premier Narendra Modi, wiens hindoenationalistische BJP-partij het voorstel had gedaan, sprak op Twitter van „een historische dag”. Sonia Gandhi, leider van de seculiere Congrespartij, sprak juist van een „zwarte dag in de constitutionele geschiedenis van India”.

Twitter avatar narendramodi Narendra Modi A landmark day for India and our nation’s ethos of compassion and brotherhood! Glad that the #CAB2019 has been passed in the #RajyaSabha. Gratitude to all the MPs who voted in favour of the Bill. This Bill will alleviate the suffering of many who faced persecution for years.

In delen van het land zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de wetswijziging. Met name in de provincie Assam braken protesten uit. De betogers blokkeerden snelwegen en spoorlijnen. De politie schoot met rubberen kogels en zette traangas in om de demonstraties te beëindigen. Ook werd het internet in delen van de provincie afgesloten.