Impeachment Trump

Huis van Afgevaardigden publiceert aanklachten

De juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag twee aanklachten tegen president Donald Trump gepubliceerd in het impeachmentproces. Volgens de commissie heeft Trump zijn macht als president misbruikt door voor eigen gewin druk te zetten op zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky. Ook zou hij hebben geprobeerd het onderzoek te belemmeren.

Jerry Nadler, voorzitter van de overwegend Democratische juridische commissie, zei dinsdag dat „niemand, dus ook de president niet, boven de wet staat”. Volgens Nadler zou Trump afgezet kunnen worden voor de zaken waarvan hij wordt verdacht.

President Trump zei dinsdag dat er nooit sprake is geweest van druk op Zelensky. Volgens de president is er sprake van een „heksenjacht”.

Als de commissie instemt, zal het door de Democratische partij gedomineerde Huis over de aanklachten stemmen. Als minstens 50 procent instemt met minstens één van de twee aanklachten, is Trump formeel impeached.

In de (overwegend Republikeinse) Senaat begint dan een soort rechtszaak. (NRC)

Handelsakkoord VS E2