Fransen na pensioenhervorming ‘aangemoedigd’ door te werken tot 64

Het Franse pensioensysteem zal universeel worden. Werknemers die een volle carrière hebben gewerkt, hebben recht op een pensioen van minstens 1.000 euro per maand.
De hervorming van het Franse pensioensysteem is een belangrijk thema voor de Franse president Emmanuel Macron.
De hervorming van het Franse pensioensysteem is een belangrijk thema voor de Franse president Emmanuel Macron. Foto Francois Mori/AP

De Franse regering wil van de bestaande 42 pensioenplannen één stelsel maken. De pensioengerechtigde leeftijd blijft wettelijk staan op 62, maar werknemers zullen worden „aangemoedigd” om door te werken tot hun 64ste. De Franse premier Édouard Philippe presenteerde die kernpunten woensdagmiddag.

In het nieuwe stelsel, een soort puntensysteem, is iedereen die „een volle carrière heeft gewerkt”, gegarandeerd van een maandelijks pensioen van minstens 1.000 euro. Het minimumpensioen ligt nu op 980 euro per maand.

Liever wel doorwerken

In zijn presentatie noemde Philippe de hervormingen „totaal rechtvaardig”. Frankrijk heeft nu een systeem met verschillende specifieke regelingen, het is volgens hem „de hoogste tijd” om dat te veranderen en voor iedereen gelijk te trekken. De overgang naar dat universele pensioenstelsel zal „geleidelijk verlopen”, beloofde hij. Zo vallen werknemers die zijn geboren voor 1975 niet onder de nieuwe regels. Wie nog maar zeventien jaar hoeft te werken tot het pensioen, valt er ook buiten. Het totaal aan nieuwe maatregelen wordt van kracht voor mensen die vanaf 2022 de arbeidsmarkt op komen.

Zelfs als het stelsel is gestroomlijnd blijven er uitzonderingen gelden. Zo kunnen militairen, brandweerlieden en agenten nog altijd met vervroegd pensioen. Werknemers die langer dan de wettelijk pensioengerechtigde leeftijd doorwerken kunnen aanspraak maken op bonussen of ‘pluspunten’, en dus een hoger pensioen, stelde de premier. Zo worden werknemers aangespoord om door te werken tot hun 64ste, wat volgens Philippe „nu al een acceptabele horizon is voor veel Fransen”.

Lees ook: het Franse spoorpersoneel nam de afgelopen dagen het voortouw in de grote stakingen tegen de pensioenhervorming

Vakbonden niet overtuigd

De Franse president Emmanuel Macron is al langer overtuigd van de noodzaak om de pensioenen in Frankrijk op de schop te nemen. Het is voor het eerst sinds de jaren 90 dat een Franse regering het pensioenstelsel durft te hervormen. Het vooruitzicht van een universeel stelsel staat veel Fransen wel aan, maar er is weinig vertrouwen dat het deze regering zal lukken die hervormingen goed door te voeren. De hervormingen moeten in februari door het parlement worden geloodst.

In een reactie laat de vakcentrale CFDT weten dat de regering met het plan om werknemers aan te moedigen door te werken tot hun 64ste „een grens passeert”. De organisatie wil niet dat mensen die op 62-jarige leeftijd stoppen minder punten kunnen verdienen en dus met een lager pensioen worden ‘gestraft’. De vakbond zal zich beraden op acties.

Eerder deze maand gingen, onder leiding van de vakcentrales, tienduizenden werknemers uit de publieke sector de straat op. De demonstraties legden afgelopen week Parijs en andere grote steden plat. De bonden hebben voor donderdag en volgende week nieuwe protesten aangekondigd.