‘EU omzeilt eigen regels in aanpak van migratie’

Uit een onderzoek van De Correspondent blijkt dat de EU 26 Afrikaanse landen als crisislanden bestempelt, waardoor 4,6 miljard euro zonder open competitie kan worden uitgegeven.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ontmoet zijn Nigeriaanse collega Geoffrey Onyeama in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ontmoet zijn Nigeriaanse collega Geoffrey Onyeama in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Foto Koen van Weel

De Europese Unie heeft de eigen aanbestedingsregels bewust omzeild bij de aanpak van migratie. Bij de uitgave van miljarden euro’s voor de bestrijding van migratie is sprake van kartelvorming. Dit blijkt uit onderzoek van De Correspondent. Uit documenten blijkt dat de EU spreekt over een „crisis” in meer dan 26 Afrikaanse landen, waaronder landen die geenszins in crisis verkeren zoals Ghana en Senegal. Op deze manier kan 4,6 miljard euro zonder open competitie worden uitgegeven.

Lees ook: Dit achtergrondstuk over wapenfabrikanten die miljoenen verdienen aan migratie.

Grootste migratiefonds

De term crisis wordt gebruikt om de strenge aanbestedingsregels te ontlopen die normaal gelden voor de uitgaven van EU-gelden om concurrentievervalsing te voorkomen. Het betreft de uitgaven van het grootste migratiefonds van de EU, de EUTF. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met een Nigeriaanse en Italiaanse journalist blijkt dat Afrikaanse organisaties op deze manier nauwelijks kans maken op het geld terwijl de aanbestedingsregels binnen de EU juist zijn bedoeld om eerlijke en vrije concurrentie te stimuleren.