Deense politie arresteert zo’n twintig verdachten in grote antiterreuroperatie

Sommige verdachten hadden materialen waarmee bommen kunnen worden gefabriceerd. Inlichtingendienst PET onderzoekt een vermoedelijk radicaal-islamitisch motief.
Politieagenten bij een van de invallen in Valby, een buurt in West-Kopenhagen.
Politieagenten bij een van de invallen in Valby, een buurt in West-Kopenhagen. Foto Nils Meilvang / Ritzau

De Deense politie heeft woensdag „zo’n twintig arrestaties” verricht tijdens een landelijke antiterreuroperatie. De verdachten zouden onder meer geprobeerd hebben om aan vuurwapens en explosieven te komen. Dat maakte de chef van de Deense politie woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie in Kopenhagen, zo melden Deense media.

Sommige verdachten wordt het voorbereiden van een terreuraanslag ten laste gelegd. De politie gaf geen exact aantal arrestanten, maar laat weten naar verwachting geen verdere aanhoudingen meer te zullen verrichten.

Er zijn invallen gedaan in verschillende Deense plaatsen en steden, onder meer op Jutland, het eiland Funen, en in het Westen van de hoofdstad Kopenhagen. De politie greep in op basis van informatie van de Deense inlichtingendienst PET, die op de persconferentie bevestigt dat bij sommige verdachten materialen zijn aangetroffen die erop duiden dat zij bommen wilden maken. De dienst zegt te vermoeden dat de verdachten een „radicaal-islamitisch motief” hadden en zegt dat nu te onderzoeken.

In februari 2015 werd Denemarken voor het laatst opgeschrikt door terrorisme. Toen vielen bij drie schietpartijen in totaal twee doden en raakten vijf agenten gewond. Bij een van de schietpartijen kwam de schutter zelf uiteindelijk ook om het leven.