Recensie

Recensie Film

Vijfde ‘Mees Kees’ is vederlichte en prettige herhaling van zetten

Kinderfilm In deel vijf van de serie heeft Mees Kees hoogtevrees en organiseert juf Dreus een bal. Prettig, maar wat gemakzuchtig.

Sanne Wallis de Vries en Leendert de Ridder als schoolhoofd Dreus en meester Kees.
Sanne Wallis de Vries en Leendert de Ridder als schoolhoofd Dreus en meester Kees.

Mees Kees staat al vijf films voor de klas en werd al door twee acteurs vertolkt: wie geeft deze stagiair eens een vast contract?

Het is al een goed ingesleten filmformule, meester Kees die les geeft aan en keet met zijn onderbouwklas. Met rode gympen, babyblauwe pullover en argeloze blik is hij zelf nog een groot kind dat bij zijn excentrieke moeder inwoont. Zijn nemesis is schoolhoofd Dreus, een nuffige tuthola die steevast „ik hoor jullie helemaal op de gang!” roept. Maar zelfs Dreus is inmiddels eerder schattig dan eng.

Lees ook: Cabaretiers treden op in films. Is dat zo gemakkelijk?

In deel vijf organiseert ze een bal om het vijftigjarig bestaan van de school te vieren, kampt Kees met hoogtevrees terwijl zijn vriendin met hem op een ballonvaart wil en durven de bleue Tobias en Hasna elkaar niet voor het bal te vragen. Ook is er klein verdriet om een overleden vader en een scheiding.

Mees Kees stipt zulke problemen – verlies, angst – vederlicht aan, naturel acteren is nooit vereist. Dit is geen sombere Zweedse kinderfilm, maar een aflevering in een prettige, gemakzuchtige serie die weet dat de kinderhand gauw gevuld is.