Nieuw-Zeeland

Dodental na uitbarsting op White Island stijgt: vermoedelijk dertien slachtoffers

Nieuw-Zeeland Bij een eruptie voor de kust van Nieuw-Zeeland werden toeristen gedood. De vraag is waarom ze de vulkaan nog mochten bezoeken.

Rook stijgt op vanaf de vulkaan op White Island na de uitbarsting.
Rook stijgt op vanaf de vulkaan op White Island na de uitbarsting. Foto George Novak/AP

Het dodental als gevolg van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is hoogstwaarschijnlijk gestegen naar dertien. Van acht mensen die nog worden vermist wordt door de autoriteiten aangenomen dat ze zijn omgekomen. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is er geen teken van leven op White Island, het vulkanische eiland waar de uitbarsting plaatsvond. Dat schrijft Reuters.

Maandag werd al bekend dat de uitbarsting aan zeker vijf mensen het leven heeft gekost. Ook zijn 31 mensen gewond geraakt op de vulkaan, van wie sommigen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

In totaal waren er volgens de politie 47 mensen op het eiland aanwezig. Onder hen zijn naast vijf Nieuw-Zeelanders ook 24 mensen uit Australië, negen uit de VS, vier uit Duitsland, twee uit China, twee uit het VK en één uit Maleisië. Wie van hen zijn gedood of verwond, is niet bekendgemaakt.

Door de borrelende modderpoelen en stoom die uit de grond spuit is White Island een populaire bestemming. Jaarlijks komen er meer dan tienduizend mensen op af.

Eind november werd het waarschuwingsniveau verhoogd vanwege toegenomen vulkanische activiteit maar het eiland werd niet tot verboden gebied verklaard.