Huis van Afgevaardigden publiceert aanklachten afzettingsprocedure Trump

De publicatie van de aanklachten aan het adres van Trump is de volgende stap in de procedure die zou kunnen leiden tot de afzetting van de president.
De voorzitter van de juridische commissie Jerry Nadler spreekt in het Capitool.
De voorzitter van de juridische commissie Jerry Nadler spreekt in het Capitool. Foto Saul Loeb/AFP

De juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdag twee aanklachten tegen president Donald Trump gepubliceerd in het impeachmentproces. Volgens de commissie heeft Trump zijn macht als president misbruikt door voor eigen gewin druk te zetten op zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky. Ook zou hij hebben geprobeerd het impeachmentonderzoek te belemmeren.

Jerry Nadler, de voorzitter van de overwegend Democratische juridische commissie, zei dinsdag tijdens een persconferentie dat „niemand, dus ook de president niet, boven de wet staat”. Volgens Nadler zou Trump afgezet kunnen worden voor de zaken waarvan hij wordt verdacht. Adam Schiff, de voorzitter van de eveneens overwegend Democratische inlichtingencommissie, die Trumps banden met Oekraïne onderzocht, reageerde op de aanklachten.

„We staan hier vandaag omdat het continue machtsmisbruik van de president ons geen keuze liet. Niets doen zou betekenen dat we medeplichtig zijn aan het misbruik van het presidentschap, het schenden van het publieke vertrouwen en het in gevaar brengen van onze nationale veiligheid.”

President Trump zei later op dinsdag dat er nooit sprake is geweest van druk op Zelensky en vindt dat de Democraten en Nadler „weigeren dit te erkennen”. Volgens de president is er sprake van een „heksenjacht”. Eerder op de dag zei Trumps campagnemanager Brad Parscale dat de Democraten het impeachmentproces gebruiken „omdat ze geen geschikte kandidaat hebben voor [de presidentsverkiezingen van] 2020”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Nadler just said that I “pressured Ukraine to interfere in our 2020 Election.” Ridiculous, and he knows that is not true. Both the President & Foreign Minister of Ukraine said, many times, that there “WAS NO PRESSURE.” Nadler and the Dems know this, but refuse to acknowledge!
Lees ook deze analyse over de impeachmentprocedure: ‘Wie niet voor Trump is, die liegt’

Volgende stappen

De publicatie van de zogenoemde articles of impeachment is een belangrijke formele stap in de afzettingsprocedure tegen Trump, die uiteindelijk zou kunnen leiden tot de afzetting van de president. De juridische commissie zal vermoedelijk donderdag stemmen of de aanklachten doorgestuurd kunnen worden naar het volledige Huis van Afgevaardigden.

Als de commissie instemt, zal het door de Democratische partij gedomineerde Huis over de aanklachten debatteren en stemmen. Als minstens 50 procent van de afgevaardigden instemmen met minstens één van de twee aanklachten, is Trump formeel impeached - wat betekent dat de aanklacht of aanklachten doorgaan naar de Senaat.

In de (overwegend Republikeinse) Senaat zal dan een soort rechtszaak begonnen worden, waarna de senatoren als een jury stemmen over de aanklacht of aanklachten. Als tweederde van de Senaat voor veroordeling stemt, zal hij uit zijn functie worden gezet. Dit zal alleen gebeuren als twintig Republikeinse senatoren stemmen vóór de afzetting van Trump.