Tsjechië

Man doodt zes mensen in ziekenhuis Ostrava

Bij een schietpartij in een ziekenhuis in de Oost-Tsjechische stad Ostrava zijn dinsdag zeven mensen om het leven gekomen. Het incident vond plaats rond 7.00 uur in een wachtkamer. Het universiteitsziekenhuis werd gedeeltelijk ontruimd. Volgens de directeur van het ziekenhuis kan het aantal slachtoffers (zes) nog oplopen. Vier mannen en twee vrouwen werden gedood. Drie anderen raakten ernstig gewond en twee van hen moesten onmiddellijk worden geopereerd.

Volgens de politie heeft de vermoedelijke dader (42) zichzelf in een auto voor het ziekenhuis doodgeschoten. Hij zou zichzelf van het leven hebben beroofd toen de politie zijn auto naderde.

Het incident vond plaats rond 7.00 uur in een wachtkamer. Volgens de autoriteiten opende de schutter, die het wapen illegaal verkregen had, van dichtbij het vuur op de slachtoffers.

Premier Andrej Babis sprak van „een tragedie”. Hij zegde een werkbezoek aan Estland af in verband met de aanval en reisde in plaats daarvan naar de plaats van het incident.

De zaak leidde de aandacht enigszins af van de politieke perikelen van de Tsjechische premier die steeds sterker onder druk komt te staan in eigen land. Dinsdag werd toevallig een grote betoging in de hoofdstad Praag gehouden waarbij deelnemers hem opriepen om af te treden omdat hij corrupt zou zijn.

Tsjechië kent vergeleken met andere Europese landen een ruime wapenwet. Wapenbezit is toegestaan, mits men in het bezit is van een vergunning.

De schutter, die werkzaam was als technicus in de bouw, had al langer psychische problemen. Hij meende dat hij ziek was en was ervan overtuigd dat niemand hem wilde behandelen.

Volgens een woordvoerder van de politie had hij ook al een strafblad wegens gebruik van geweld en diefstal. (NRC)