Toch geen hek bij psychiatrische kliniek Den Dolder

Met het hek wilde de gemeente tegemoetkomen aan een deel van de inwoners dat zich onveilig voelde. Maar het aantal incidenten is de laatste maanden flink gedaald.
De trap van de psychiatrische klinieken in Den Dolder naar woonwijk Duivenhorst. Op de plaats van de rode hekjes moest het nieuwe hek geplaatst worden.
De trap van de psychiatrische klinieken in Den Dolder naar woonwijk Duivenhorst. Op de plaats van de rode hekjes moest het nieuwe hek geplaatst worden. Foto Bram Petraeus

Er komt toch geen hek bij de psychiatrische kliniek Den Dolder dat moet voorkomen dat patiënten door de naastgelegen wijk Duivenhorst kunnen lopen. Dat heeft de gemeente Zeist laten weten in een brief aan de inwoners van Den Dolder. Het aantal incidenten in de buurt zou volgens de gemeente flink gedaald zijn sinds de zomer.

Het hek was een idee van de gemeente om tegemoet te komen aan een deel van de bewoners van Duivenhorst dat zich onveilig voelde. Die gevoelens speelden vooral op na de moord op Anne Faber twee jaar geleden. Moordenaar Michael P. was een patiënt van de kliniek. Omwonenden van Den Dolder waren verdeeld over het hek. Sommigen hebben geen problemen met de patiënten die af en toe door de wijk lopen, zeiden ze eerder tegen NRC.

„We hebben een betere situatie bereikt, die bijdraagt aan een goed samen leven in Den Dolder”, schrijft de gemeente in de brief aan de bewoners. De klinieken hebben buurtcoaches aangesteld en onder meer een klankbordgroep opgezet. De verwachting is dat door dit soort initiatieven het aantal meldingen nog verder afneemt.

Lees ook: Een hek tussen psychiatrische kliniek en inwoners Den Dolder