Recensie

Recensie Film

Rijke baron met overgewicht leeft op cruiseschepen

Documentaire Sophie Dros accentueert de vervreemdende habitat van de cruise met haar held, baron Ronald Busch Reisinger, een flamboyante bluffer én vreugdeloze outsider.

Ronald Busch Reisinger (rechts, met cape) op cruise.
Ronald Busch Reisinger (rechts, met cape) op cruise.

Hij leeft zo’n beetje op cruiseschepen. Daar schrijdt hij met een kilt en soms zelfs in hermelijnen mantel over het dek: baron Ronald Busch Reisinger van het Schotse Inneryne. Hij maakt met iedereen praatjes, altijd over zichzelf. Die verhalen moet je met een korreltje zout nemen: ‘zijn’ Ascog Castle blijkt na even googlen een verlaten ruïne.

Reisinger is de intrigerende held van Sophie Dros’ King of the Cruise. Obsceen rijk en morbide obees, vol flamboyante bluf, sterke verhalen en pathetiek: soms zit hij dof achter zijn cocktail of schrokt hij in zijn luxe cabine drie toetjes weg. Onder alle bombast en vetrollen verschuilt zich een trieste, zieke en verlaten man. Ouderen zijn onzichtbaar, zucht Reisinger. Dus dringt hij zich op. „In elk geval ben ik amusant.”

Sophie Dros accentueert haar bevreemding over de habitat van de cruise met afstandelijke montage en melige loungedeuntjes. We zien bejaarde passagiers die zich suf laten entertainen door ondraaglijk spontaan personeel en oprecht plezier beleven op deze glimmende apenrots. Bij Reisinger betwijfel je dat: hij lijkt een vreugdeloze outsider die het zo druk heeft met indruk maken dat hij met niemand echt contact krijgt. Een wonderlijke, wandelende welvaartsziekte.