Overname

DPG Media versterkt positie met aankoop Sanoma Nederland voor bijna half miljard

Sanoma Nederland heeft onder meer Donald Duck en NU.nl in bezit. DPG Media, voorheen De Persgroep, is eigenaar van de Volkskrant, Trouw en Het Parool.

De grootste Nederlandse uitgever van publiekstijdschriften, Sanoma Nederland, komt in handen van de grootste krantenuitgever in Nederland, DPG Media. Dat maakten de bedrijven dinsdagochtend bekend. Sanoma Nederland, onderdeel van het Finse mediaconcern Sanoma, is onder meer eigenaar van Libelle, Margriet, Donald Duck, vtwonen, Veronica Magazine en nieuwsplatform NU.nl. Het overnamebedrag is 460 miljoen euro.

Sanoma Nederland draaide in 2018 een omzet van 424 miljoen euro. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Hoofddorp heeft bijna negenhonderd werknemers. Het Belgische DPG Media, voorheen bekend als De Persgroep, is al eigenaar van de Volkskrant, Trouw, Het Parool en het AD. DPG Media Nederland heeft een omzet van 746 miljoen euro. Er werken 2.795 mensen.

Vermoedelijk verdwijnen er banen door de overname, zegt DPG-woordvoerder Willem-Albert Bol. „We geloven in effectieve en slimme samenwerking tussen onze bedrijfsonderdelen. Dat kan gevolgen hebben voor het personeelsbestand. Maar het kan ook betekenen dat er op afdelingen juist banen bijkomen.” Precieze aantallen noemt hij niet.

Met de overname wordt het aantal spelers op de mediamarkt opnieuw kleiner. Eerder nam de Belgische uitgever Mediahuis, eigenaar van NRC Media, TMG over: de uitgever van onder meer De Telegraaf. Talpa Media van John de Mol kocht televisiebedrijf SBS van Sanoma en vorig jaar persbureau ANP. Eerder ging Wegener, dat onder meer Eindhovens Dagblad en De Stentor uitgeeft, al op in DPG Media.

Sanoma blijft wel in Nederland actief, maar zal zich alleen nog richten op de educatieve tak van het bedrijf, Sanoma Learning.

De Autoriteit Consument en Markt moet de overname nog goedkeuren. Daarbij wordt gekeken of de nieuwe samenvoeging niet te veel macht krijgt in het medialandschap. Ook de ondernemingsraden moeten nog hun advies uitbrengen. (NRC)