Kritiek op Boris Johnson na weigering foto van zieke jongen te bekijken

De Britse premier Boris Johnson is niet van plan zich zo kort voor de Lagerhuisverkiezingen van komende donderdag zijn premierschap te laten ontnemen door onwelkom nieuws.

Dat bleek maandag toen een journalist van de tv-zender ITV de premier tijdens een campagnestop in de noordelijke stad Sunderland op zijn telefoon een foto wilde tonen van een jongetje van vier jaar in een ziekenhuis in Leeds. Door ruimtegebrek lag de jongen, die vermoedelijk longonsteking heeft, niet in een bed maar op de grond.

Ondanks herhaaldelijk aandringen van de verslaggever weigerde Johnson een blik te werpen op de foto, die eerder was verschenen in de tabloid Daily Mirror. „Ik zal het later bestuderen”, reageerde hij. „Als je het niet erg vindt, geef ik je nu een interview. Wat wij doen is het land vooruithelpen, en we investeren in de Nationale Gezondheidsdienst.”

Toen de journalist aanhield en Johnson de telefoon voorhield, pakte die de telefoon pardoes uit diens handen en stak hem in zijn zak.

De toestand bij de Nationale Gezondheidsdienst, de NHS, laat vaak te wensen over. Er zijn lange wachtlijsten en veel afdelingen kampen met financiële tekorten. Vanouds vormt de toestand van de NHS een belangrijk verkiezingsthema.

Johnsons weigering de foto te bekijken, leverde hem de voorspelbare kritiek op dat hij ongevoelig is voor het lijden van veel NHS-patiënten. De oppositie zag er een bewijs in dat de NHS niet in goede handen is bij Johnson en zijn regering.

Britse armoede groeit pagina 14