Gemeente Alkmaar geeft stadion vrij voor wedstrijd AZ-Ajax

De wedstrijd tussen AZ en Ajax mag zondag in het AZ-stadion plaatsvinden. Volgens de gemeente Alkmaar is het AFAS-stadion, waarvan het dak instortte door noodweer, veilig.
Een dronefoto van het plaatsen van lichtmasten op het dak van het AFAS-stadion van AZ. Als de gemeente daartoe toestemming geeft, kan er weer gevoetbald worden in het stadion.
Een dronefoto van het plaatsen van lichtmasten op het dak van het AFAS-stadion van AZ. Als de gemeente daartoe toestemming geeft, kan er weer gevoetbald worden in het stadion. Foto Sem van der Wal/ANP

De eredivisiewedstrijd tussen AZ en Ajax mag zondag in Alkmaar met publiek worden gespeeld. Het AZ-stadion, waarvan in augustus het dak instortte door noodweer, kan als veilig worden beschouwd, stelt de gemeente Alkmaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft AZ dinsdagochtend op de hoogte gesteld van het besluit.

Maandag werd een laatste inspectie uitgevoerd in het stadion. De club heeft het dak, dat geheel moet worden vervangen, verwijderd. Onderzoek naar de ineenstorting wees uit dat niet alleen in het dak maar in de hele constructie van het AFAS-stadion fouten waren gemaakt. Sinds het incident heeft AZ alle wedstrijden in het stadion van ADO Den Haag gespeeld.

Lees ook het interview met de hoofdconstructeur van het AZ-stadion, na het instorten van het dak

Het college van de gemeente Alkmaar heeft besloten het stadion vrij te geven, onder voorwaarde dat „een aantal werkzaamheden” nog wordt uitgevoerd, staat in een verklaring. Vrijdag volgt nog een laatste inspectie.