In beeld

Dwars door Ethiopië, het land van Abiy Ahmed

Als premier Abiy Ahmed Ali dinsdag de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst neemt in Oslo, wordt in het Nobel Peace Center ook een fototentoonstelling over Ethiopië geopend. Elk jaar wordt een fotograaf op pad gestuurd om het werk van de onderscheiden persoon in beeld te brengen. Dit jaar kreeg Finbarr O'Reilly, auteur en ervaren oorlogsfotograaf die veel in Afrika werkt, die opdracht. Hij reisde door Ethiopië en zag dat, hoewel Ahmed de onderscheiding ontvangt vanwege de progressieve hervormingen die hij zou doorvoeren en de stabiliteit die hij wil bewerkstelligen, echte resultaten door sociaal-economische problemen en politieke spanningen nog fragiel lijken.
Modellen wachten backstage voorafgaand aan een modeshow in Addis Abeba. De Ethiopische hoofdstad wordt een steeds belangrijkere 'hub' voor de Afrikaanse modewereld.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
Een van de plekken die fotograaf O'Reilly bezocht: de regio Afar, in het noordoosten van Ethiopië. Net als andere regio's in het land is Afar ingericht op etnische gronden, hier wonen dus de Afars. Zij bewonen onder meer de Danakildepressie, waar de gelijknamige woestijn ligt, en het laagste punt van Afrika is, en waar veel zoutvlaktes liggen. Het is ook een van de warmste plaatsen op aarde - de fotograaf bracht er enkele dagen in ruim veertig graden Celsius door.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
Deze foto is onderdeel van een serie die werd gemaakt voor de ngo Water Aid. Fotograaf Aida Muluneh verdiepte zich in het maatschappelijke belang van watervoorzieningen en hygiëne, wat voor (jonge) vrouwen een verschil maakt: "De meeste meisjes gaan niet naar school op dagen dat ze ongesteld zijn. Dat vormt een groot obstakel voor hun ontwikkeling en voor het verbeteren van de sociale positie van vrouwen." Deze foto moet die kwestie symboliseren.
Foto Aida Muluneh, Water life-collection/Water Aid
O'Reilly reisde mee met mannen die deel uitmaken van een gewapende militie in de Danakilwoestijn.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
Er zijn meerdere milities actief in de Afar-regio, aan de grens met Eritrea, waarmee Ethiopië jarenlang - tot aan het aantreden van Abiy Ahmed - formeel in oorlog was. Ook wonen er veel ontheemden in de regio.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
Toen Ahmed aantrad liet hij politieke gevangenen vrij en schrapte hij het Oromo Bevrijdingsfront (OLF) van de nationale lijst terroristische organisaties. Het OLF strijdt voor het recht op zelfbeschikking voor de Oromo's, de grootste etnische groep in Ethiopië. In de hoofdstad wachtten duizenden mensen de eerder uitgebannen OLF-leiders op. Ook dit werk, van de fotograaf Mulugeta Ayene, is te zien in het Nobel Peace Center.
Foto Mulugeta Ayene
Na zijn aantreden als premier onderstreepte Ahmed direct zijn rol als hervormer: hij vormde een regering bestaande uit tien mannen en tien vrouwen, met een voormalig topdiplomate als president. De conservatieve politieke tendens in het land werd opengebroken, noteerden analisten. Fotograaf O'Reilly maakte dit portret van de vrouwenrechtenactiviste Meaza Ashenafi, die sinds november 2018 aan het hoofd staat van het Federaal Hooggerechtshof van Ethiopië.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
Veel mensen kunnen zich geen krant veroorloven en komen daarom naar cafés in de hoofdstad Addis Abeba om even te lezen. Dat kost zo'n 3 cent per beurt. De meesten speuren de vacatures af. In Ethiopië heerst grote werkloosheid. Van de jongeren bijvoorbeeld heeft een kwart geen baan.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center
O'Reilly fotografeerde ook de Nobelprijswinnaar zelf, afgelopen november in zijn kantoor in Addis Abeba. Ahmed besloot, toen hij in april 2018 aantrad als premier, om het ambtskantoor opnieuw in te richten. De paleizen van vorige machthebbers stelde hij open voor publiek. Zijn verkiezing als premier leidde tot euforie en hoge verwachtingen, voor democratische hervormingen en vrede met buurland Eritrea. Ahmed maakte snelle stappen in zijn eerste maanden, maar nu zien Ethiopiërs en analisten dat die hervormingen ook een terugslag hebben: etnische spanningen en geweld zijn toegenomen in het land. In de dagen voor de uitreiking van de Nobelprijs ontstond ook nog een relletje omdat Ahmed aangaf geen vragen van de pers te willen beantwoorden na de ceremonie.
Foto Finbarr O’Reilly / Nobel Peace Center