Chileens transportvliegtuig vermist met 38 mensen aan boord

Het vliegtuig was op weg naar een Chileense basis in Antarctica. De autoriteiten zijn een zoek- en reddingsactie begonnen.
Gletsjers bij de Zuidelijke Shetlandeilanden, het deel van Antarctica dat het dichtst bij Chili ligt.
Gletsjers bij de Zuidelijke Shetlandeilanden, het deel van Antarctica dat het dichtst bij Chili ligt. Foto Johan Ordonez/AFP

Een Chileens transportvliegtuig dat met 38 mensen aan boord op weg was naar Antarctica, wordt sinds maandagavond lokale tijd vermist. De Chileense luchtmacht zegt het contact met het toestel te hebben verloren, meldt persbureau AP.

Het vliegtuig was onderweg naar de Chileense basis in Antarctica. De inzittenden zouden een drijvend brandstoftoevoersysteem en andere apparatuur inspecteren op de basis. Aan boord waren zeventien bemanningsleden en 21 passagiers. De Chileense luchtmacht heeft een zoek- en reddingsactie op touw gezet naar het vliegtuig,

Contact verbroken

Het toestel steeg kort voor vijf uur ‘s middags lokale tijd op vanuit de zuidelijke plaats Punta Arenas, ruim drieduizend kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Ruim vijf kwartier later, om 6.13 uur, werd het contact met het vliegtuig verbroken, aldus de luchtmacht. Het toestel was op dat moment ongeveer halverwege de vlucht naar de basis.

Volgens de luchtmacht waren de weersomstandigheden op dat moment goed. Er zijn geen noodsignalen van het toestel ontvangen. Volgens generaal Eduardo Mosqueira van de Vierde Luchtmachtbrigade had de piloot ruime ervaring. De Chileense president Sebastián Piñera liet via Twitter weten dat hij met de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken aanwezig was op het hoofdkwartier van de luchtmacht, om de situatie te volgen.

Twitter avatar sebastianpinera Sebastian Piñera Vamos con ministro @gblumel rumbo a Cerrillos.Consternados con desaparición de avión Hércules de la @FACh_Chile que viajaba con 38 pasajeros rumbo a la Antártica desde Punta Arenas.Desde ahí,junto a Ministro @mindefchile monitorearemos búsqueda y despliegue de equipos de rescate