Brieven

Brieven

Foto iStock

Eindelijk een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap die begrijpt en toegeeft dat de Nederlandse wetenschap op een houtje moet bijten (Miljard extra nodig voor universiteiten en hogescholen, 2/12). Minister Ingrid van Engelshoven (D66) stelt terecht ook vast dat de kans voor onderzoekers om subsidie bij NWO te verwerven te klein is en wil de enorme aanvraagdruk verminderen door miljoenen van NWO weg te halen ten behoeve van de universiteiten. Dat de Nederlandse wetenschap ondanks de karige financiering nog steeds zeer goed presteert, is onder meer te danken aan het Talentenprogramma van NWO en ZonMW, met de zogeheten Veni-, Vidi- en Vicibeurzen, gericht op persoonlijke subsidie voor excellente wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière. Afgelopen week hadden we als leden van de Vici-jury voor de medische wetenschappen de moeilijke taak een stoet kandidaten voor een subsidie te beoordelen. Jammer genoeg kan deze jury slechts zes kandidaten honoreren; een veelvoud daarvan moet afgewezen worden, onder wie veel excellente kandidaten met excellente plannen. Dus, minister Van Engelshoven, verhoog het budget van NWO! Minister Hoekstra: stel dat miljard structureel beschikbaar!