In beeld

Aung San Suu Kyi in Den Haag wegens internationale zaak om Rohingya

De internationale dag van de mensenrechten kent dinsdag een rauw randje, luidt het commentaar van veel analisten. Uitgerekend op die dag is in het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de zaak tegen Myanmar begonnen. Rechters van het hof zullen bekijken of dat land veroordeeld moet worden voor genocide op de Rohingya. Zo wordt de zaak door de verschillende partijen bekeken:
Dinsdag togen veel mensen naar Rangoon, de grootste stad van Myanmar, om te demonstreren tegen de zaak tegen het land die dient in het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Ze houden foto's van Aung San Suu Kyi omhoog.
Foto Lynn Bo Bo/EPA
Rohingya-kinderen krijgen les in een schooltje in het Jamtola-vluchtelingenkamp, in de regio Ukhia, Bangladesh, ook in hun eigen taal, een specifiek dialect van het Bengali. Deze moslimminderheid in Myanmar werd twee jaar geleden met geweld uit het land verdreven. Tienduizenden Rohingya werden vermoord of verkracht, en hun dorpen werden verbrand. Zo'n 700.000 Rohingya vluchtten de grens over naar buurland Bangladesh, waar nu nog tienduizenden in kampen zitten.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Vanwege die gewelddadige acties, die werden uitgevoerd door het leger, wordt Myanmar nu naar het Internationaal Gerechtshof geroepen. Aung San Suu Kyi, de leider van de burgerregering, vertegenwoordigt het land in Den Haag. Ze kreeg veel kritiek omdat zij - nota bene een Nobelprijswinnaar - zich niet publiekelijk uitsprak tegen het geweld dat de Rohingya ten deel viel. Op dit spandoek, opgetuigd in de stad Hpa-an, staat zij afgebeeld met drie militaire leiders.
Foto AFP
De zaak tegen Myanmar gaat over de volkerenmoord op de Rohingya, en werd aangespannen door Gambia. De regering van Myanmar vindt dat het leger geen mensenrechtenschendingen heeft begaan tegen het volk. Het leger zou hebben gereageerd op aanvallen van extremistische Rohingya. Op de foto: een begrafenisprocessie in het kamp Hakimpara.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Afgelopen jaar zijn Rohingya zelf ook begonnen met onderzoek. Zij proberen bewijsmateriaal te verzamelen tegen die Myanmarese militairen die hun dorpen aanvielen, zodat het Internationaal Strafhof individuele zaken kan beginnen. Zo heeft Dildar Begum een schrijnend verhaal, dat ze op de foto aan het vertellen is. Volgens de weduwe werd haar dorp Tula Toli door militairen binnengevallen, geplunderd en uitgemoord. Begum zelf woont nu in het kamp Hakimpara.
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Kinderen in een vluchtelingenkamp voor Rohingya in Bangladesh. De zaak tegen Myanmar begon dinsdag in Den Haag. Gambia zal naar verwachting eisen dat "direct een einde komt aan de voortdurende genocidaire acties".
Foto Munir Uz Zaman/AFP
Een vrouw in Rangoon houdt een protestbord omhoog met het portret van Aung San Suu Kyi.
Foto Myat Thu Kyaw/Reuters
Aung San Suu Kyi kwam dinsdag aan in de rechtszaal van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Foto Yves Herman/Reuters
Demonstranten steken een foto met daarop de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi in brand voor het Vredespaleis in Den Haag.
Foto Sem van der Wal/ANP
Abubacarr Tambadou (L), minister van justitie van Gambia bij het Vredespaleis. Tambadou was in november al speciaal naar Den Haag gekomen om aan te kondigen dat zijn land de zaak tegen Myanmar zou beginnen. Hij bezocht zelf eerder gevluchte Rohingya in Bangladesh. Gambia voert de zaak aan namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking - alleen individuele staten kunnen bij het hof een zaak beginnen.
Foto Koen van de Weel/ANP
Demonstranten steunen de Rohingya bij het Vredespaleis.
Foto Sem van der Wal/ANP