23 jaar cel geëist voor liquidatie Amsterdamse crimineel Vincent Jalink

Gideon G. zou een van de moordenaars zijn van Vincent Jalink, die in 2016 voor de ogen van zijn zoontje werd doodgeschoten. Jalink zou afspraken rond een drugsdeal niet zijn nagekomen.
Politie na de liquidatie in Diemen.
Politie na de liquidatie in Diemen. Foto Michel van Bergen/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag 23 jaar celstraf geëist tegen Gideon G., die ervan verdacht wordt in 2016 de Amsterdamse crimineel Vincent Jalink te hebben geliquideerd. Volgens justitie kan op basis van onder meer dna-sporen en versleutelde berichten via PGP-telefoons met zekerheid gesteld worden dat G. een van de twee uitvoerders was van de liquidatie.

Het is voor justitie niet duidelijk of G. de schutter was of dat hij de vluchtscooter bestuurde, maar dat maakt volgens het OM niet uit voor de straf die hij zou moeten krijgen. G. heeft betrokkenheid ontkend. Of drie andere verdachten die direct betrokken zouden zijn geweest bij de moord worden vervolgd, zal in het voorjaar bepaald worden. Een OM-woordvoerder stelt „stevige verdenkingen” te hebben tegen het drietal.

Lees ook: Rust in Urk na coke-zaak? Niet dus

Vissers uit Urk

De 38-jarige Jalink werd in mei 2016 bij zijn huis in Diemen doodgeschoten voor de ogen van zijn 9-jarige zoontje. De moord was volgens justitie „zeer professioneel uitgevoerd”. Jalink werd onder meer intensief in de gaten gehouden in de periode voor de moord en de vluchtscooter was voorzien van gestolen of valse kentekenplaten.

Het OM rekent het G. zwaar aan dat hij eerder is veroordeeld voor het voorbereiden van een moord, die nooit werd uitgevoerd. Dit zou volgens de officieren van justitie tonen dat de kans op herhaling zeer groot is.

„Het heeft er alle schijn van dat de drempel om moorden te plegen zeer laag is. Hij heeft kennelijk een pad gekozen waarbij het plegen van moorden een zaak van alledag is, een bron van inkomsten, en een onderdeel van een levenswijze.”

Het motief van de moord op Jalink zou zijn dat de Amsterdammer zijn afspraken over een drugsdeal niet zou zijn nagekomen. Jalink zou een miljoen euro hebben aangenomen van een groep vissers uit Urk of Volendam om cocaïne te regelen. Toen hij de drugs niet leverde, zouden de vissers huurmoordenaars de opdracht hebben gegeven om Jalink te liquideren.