Thuiskok.

Magische kerst

Als kind stond ik rond kersttijd vaak in de slaapkamer van mijn ouders voor het raam te staren naar de kerstbomen van de buren tegenover ons. Het had iets magisch, die boom met lichtjes en versiering in huis, maar we deden er niet aan en dus bleef het bij Tiny Tim-achtige momenten van verlangen en kerstfilms.

Toen ik jaren later een eigen huis kreeg, was het eerste wat ik deed een kleine kerstboom halen, ik versierde hem op de deuntjes van uitgekauwde kerstliedjes en legde er talloze cadeautjes neer voor mijn familie voor wie ik uiteraard ook een vorstelijk kerstmaal bereidde.

De kerststress sloeg al snel toe nadat ik me op een dag in de idiote winkeldrukte bevond op zoek naar nog wat presentjes. Waarom doe ik dit eigenlijk, vroeg ik me af.

Mijn eerste echte kerstdiner was op uitnodiging van een vriend in een dure straat met kasten van huizen in het Gooi. Toen ik aankwam, ontviel me een ‘ik hoor hier niet’, en dat werd bevestigd toen na het dessert een van de gasten me begon door te zagen over de in zijn ogen mislukte integratie. Mijn verlegenheid van de avond maakte plaats voor verveelde opstandigheid.

Ik leerde al snel: kerst is leuk zo lang het geen moetje wordt. Zodra de verplichting of druk te presteren erbij komt kijken, verdwijnt de magie meteen.

Mijn geliefde is dol op kerst. Als ik soms voorzichtig protesteer dat ik drie dagen wat veel vind, schermt hij meteen met de ramadan die een maand duurt. Dat is anders, piep ik dan tevergeefs.

Kerst, ‘het kookboek’ van kookboekenster Donna Hay roept het idyllische beeld op van de onbezorgde, vrolijke, zalige kerst. Die van gezellig samen koken, onweerstaanbare tafels vol lekkers en een samenzijn zonder verplichtingen, onuitgesproken zeer of opgekropte rancune.

Het ideale kerstkookboek dus, vol mooie recepten, speelse koekjes in de vorm van popjes en kerstboompjes, perfect gegrilde kalkoenen, gechocolateerde appellollies en overdadige desserts. De kerstvakantie met dit boek doorbrengen in de keuken, heerlijk lijkt me dat.

Voor komende week heb ik vier gerechten gekozen die samen een kerstmenu vormen, maar elk gerecht staat ook op zich, dus u kunt er alle kanten mee op.