Sociale media

Ex-moderator naar rechter: ‘Werk Facebook maakt ziek’

Een oud-medewerker van Facebook in Ierland klaagt het bedrijf aan, omdat hij ernstige psychologische schade heeft opgelopen tijdens zijn werk als moderator. Chris Gray heeft afgelopen week zijn zaak ingediend bij de rechtbank in Dublin. Gray zou een posttraumatisch stress-syndroom (PTSS) hebben opgelopen tijdens zijn werk. Dat gebeurt vaker, maar volgens de Britse krant The Guardian is het voor het eerst dat een ex-medewerker Facebook om die reden voor de rechter sleept. Volgens The Irish Times bereiden nog elf moderatoren juridische stappen voor tegen Facebook.

Chris Gray (nu 53) werkte twee jaar als moderator voor het bedrijf CPL Solutions, dat Facebook inhuurt om kwalijke berichten van het sociale netwerk te verwijderen. Als moderator moest hij ongeveer duizend meldingen per nacht verwerken. Aanvankelijk ging het om pornografisch materiaal, later om berichten die waren aangemerkt als bedreigend, gewelddadig, haatzaaiend of anderszins ongewenst.

Gray moest twee jaar lang video’s bekijken van bijvoorbeeld (dodelijk) geweld tegen mensen, tegen dieren, zware ongelukken en martelingen.

Facebook stelt in een reactie aan The Guardian dat het begeleiding biedt aan medewerkers die kwalijke berichten moeten behandelen. (NRC)