Rusland vier jaar geschorst voor grote sportevenementen

De komende vier jaar mogen Russische sporters en sportploegen niet deelnemen aan de Olympische Spelen en WK’s.
Aanleiding voor de schorsing is het structureel vervalsen van laboratoriumgegevens bij dopingcontroles van Russische sporters.
Aanleiding voor de schorsing is het structureel vervalsen van laboratoriumgegevens bij dopingcontroles van Russische sporters. Foto Kirill Kudryavtsev/AFP

Russische sporters en sportploegen mogen de komende vier jaar niet deelnemen aan mondiale toernooien. Dat heeft het uitvoerend comité van wereldantidopingorganisatie WADA maandag unaniem besloten. Aanleiding is het structureel vervalsen van laboratoriumgegevens bij dopingcontroles van Russische sporters.

Door de uitsluiting mag Rusland onder andere niet deelnemen aan de Zomerspelen van Tokio in 2020 en de Winterspelen van Beijing in 2022. Aan het WK voetbal in Qatar (2022) kan Rusland eventueel alleen meedoen onder neutrale vlag, zegt voorzitter Jonathan Taylor van de WADA-onderzoekscommissie tegen persbureau Reuters. Deelname aan het EK voetbal van 2020, waarbij vier duels in Sint-Petersburg worden gespeeld, komt niet in gevaar.

Het Russische antidopingbureau Rusada heeft 21 dagen de tijd om bij sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de schorsing. De kans dat dit gebeurt, is groot. Het bestuur van Rusada komt op 19 december bijeen om hierover een besluit te nemen, zei vicepresident Svetlana Zjoerova tegen het Russische persbureau TASS.

„Russische doping heeft te lang afbreuk gedaan aan een schone sport”, zegt WADA-voorzitter Craig Reedie in een verklaring. Hij verwijt Rusland door te zijn gegaan met „bedrog en ontkenning” terwijl ze de kans kregen om orde op zaken te stellen. Dat vereiste „een krachtig antwoord”, aldus Reedie. De WADA neemt met de vierjarige uitsluiting het advies over van zijn eigen onafhankelijke interne commissie die onderzoek deed naar Rusland.

Lees ook: Rusland en zijn sporters liggen opnieuw onder het vergrootglas

Uitzondering

De schorsing geldt niet voor aantoonbaar ‘schone’ Russische sporters. Zij mogen onder neutrale vlag deelnemen aan grote toernooien. Dat gebeurde eerder bij de Olympische Winterspelen van 2018. Deze sporters moeten hiervoor onder meer kunnen aantonen dat hun dopingcontroles niet zijn gemanipuleerd.

Rusland werd in 2015 al eens geschorst vanwege grootschalig dopinggebruik, onder meer bij de Olympische Spelen in 2014. Deze schorsing werd in september 2018 opgeheven. Daarvoor moest Rusada wel ruim tweeduizend urine- en bloedmonsters vrijgeven. Na veel tegenwerking werden deze monsters in januari beschikbaar gesteld uit het laboratorium in Moskou. Onderzoek van deze monsters bracht de vervalsing van laboratoriumgegevens aan het licht.