Omroepman van het jaar

Pauw wil weer zelf verhalen opzoeken

Jeroen Pauw (59) is de Omroepman van het Jaar. Op de dag dat hij aankondigde dat hij stopt met zijn talkshow, ontving hij de onderscheiding van Broadcast Magazine (BM). Beau van Erven Dorens, de winnaar van vorig jaar, reikte hem de prijs uit in Hilversum. BM noemt Pauw „een van de beste tv-interviewers van Nederland”.

Het was de 29ste keer dat BM een tv-maker of omroepbestuurder huldigde. Sinds 1991 ging de prijs vijf keer naar een vrouw. Pauw over zijn vertrek: die beslissing had hij al genomen voordat Jinek haar over overstap naar RTL 4 bekendmaakte. Dat speelde wel een rol bij de timing, zegt Pauw. „Als Eva een jaar had willen doorgaan bij de publieke omroep, had ik dat ook gewild.”

Pauw stopt na zeventien jaar latenighttalkshows, omdat hij weer „naar buiten” wil. „Elke avond zat ik met een kopje thee te wachten op mijn gasten, zoals mijn moeder vroeger op mij. Mijn gasten komen met de mooiste verhalen. Die wil ik ook zelf weer opzoeken.” Hij hekelde de rol van individuele omroepverenigingen. „De kwaliteitsprogramma’s worden door kijkers nog nauwelijks gezien als typisch AVRO of EO. De discussie over de zogenaamde identiteitjes is een achterhoedegevecht van omroepbaasjes.”

Nieuw is het Mediatalent van het Jaar. Die ging naar Nielse Lodeweges (24). Voor Endemol Shine maakt hij het YouTube-programma Legends of Gaming. Daarin zie je ‘social influencers’ gamen. „Kijken naar gamen is een genre dat niet meer genegeerd kan worden”, aldus Lodeweges. Zijn kanaal heeft bijna een half miljoen abonnees.