Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland vermoedelijk naar dertien

Ook acht vermisten na een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland zijn vermoedelijk om het leven gekomen. Van vijf anderen was al bekend dat ze het niet hadden overleefd.
Op White Island in Nieuw-Zeeland is maandag een vulkaan uitgebarsten. Dit kostte zeker vijf mensen het leven.
Op White Island in Nieuw-Zeeland is maandag een vulkaan uitgebarsten. Dit kostte zeker vijf mensen het leven. Foto Michael Schade/EPA s

Van acht mensen die nog worden vermist na een vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland op maandag wordt aangenomen dat ze zijn omgekomen. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is er geen teken van leven op White Island, het vulkanische eiland waar de uitbarsting plaatsvond. Dat schrijft Reuters.

Maandag werd al bekend dat de uitbarsting zeker vijf mensen het leven heeft gekost. Ook zijn 31 mensen gewond geraakt, van wie sommigen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Onder hen zijn naast vijf Nieuw-Zeelanders ook 24 mensen uit Australië, negen uit de Verenigde Staten, vier uit Duitsland, twee uit China, twee uit het Verenigd Koninkrijk en één uit Maleisië. Wie van hen zijn omgekomen of gewond geraakt, is niet bekendgemaakt.

Een zoektocht naar vermisten heeft geen resultaten opgeleverd. „Op geen enkel moment is er een teken van leven gezien”, liet de politie in een verklaring weten.

Borrelende modderpoelen

Op White Island barstte iets na twee uur op maandagmiddag (lokale tijd) een sluimerende vulkaan kortstondig uit. In totaal waren toen volgens de politie 47 mensen op het eiland aanwezig. „De schaal van deze tragedie is verwoestend”, aldus Ardern tijdens een persconferentie in Whakatane, een plaats aan de oostkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland, ongeveer vijftig kilometer van White Island. De politie stelt een onderzoek in naar de ramp.

Door de borrelende modderpoelen en stoom die uit de grond spuit is White Island een populaire bestemming voor toeristen. Jaarlijks bezoeken meer dan tienduizend mensen de vulkaan.

Eind november werd het waarschuwingsniveau verhoogd vanwege toegenomen vulkanische activiteit maar het eiland werd niet tot verboden gebied verklaard. De vulkaan is de actiefste van Nieuw-Zeeland.

Update (10 december 2019): Dit bericht is om 5.30 uur aangevuld. De veronderstelling van de autoriteiten dat de vermisten zijn omgekomen is toegevoegd.