Nieuw college voor Den Haag

Lokale politiek Het vorige college viel door het corruptieonderzoek naar wethouders van Groep de Mos. CDA en PvdA nemen nu deel aan de coalitie met VVD, D66 en GroenLinks.

Het nieuwe college van Den Haag met beoogd kandidaat-wethouders Hilbert Bredemeijer (CDA) en Martijn Balster (PvdA) presenteerde zich maandag.
Het nieuwe college van Den Haag met beoogd kandidaat-wethouders Hilbert Bredemeijer (CDA) en Martijn Balster (PvdA) presenteerde zich maandag. Foto Sem van der Wal/ANP

Den Haag heeft na twee maanden onderhandelen een nieuw college. Maandagmiddag presenteerden VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA hun coalitieakkoord. Volgens de partijen is het steekwoord „continuïteit” en „integriteit”.

De coalitie met Groep de Mos/Hart voor Den Haag viel begin oktober nadat VVD, D66 en GroenLinks het vertrouwen in die partij opzegden toen wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui verdachten bleken te zijn in een corruptieonderzoek. Het OM verdenkt hen onder meer van schending van het ambtsgeheim en omkoping.

Een integriteitsscreening van de nieuwe wethouders is in gang gezet, zei onderhandelaar Tom de Bruijn maandag. Dat was een van de voornemens van waarnemend burgemeester Johan Remkes (VVD). Den Haag was in 2018 een van de weinige gemeenten waar geen screening werd gehouden.

De zes wethouders van VVD, D66 en GroenLinks willen in functie blijven. Wel zijn de portefeuilles opnieuw ingedeeld.

Kandidaat-wethouder voor PvdA is fractievoorzitter Martijn Balster (38), die wordt voorgedragen als wethouder Wonen. Voor het CDA is Hilbert Bredemeijer kandidaat, hij was tot september woordvoerder bij veiligheidsdienst AIVD. De 36-jarige Bredemeijer krijgt, als de gemeenteraad instemt met de benoeming, de portefeuille Onderwijs. D66-wethouder Saskia Bruines, die deze portefeuille in het vorige college had, gaat zich bezighouden met Economie. Ze nam die portefeuille al waar sinds het vertrek van De Mos.

Ozb-verhoging

De portefeuille Financiën, die door Guernaoui werd beheerd, gaat naar Boudewijn Revis (VVD), die deze ook al waarnam. Den Haag kampt met een structureel tekort van 70 miljoen euro op een begroting van 2,5 miljard euro. Om dat tekort op te lossen, verhoogt het nieuwe college de onroerendzaakbelasting (ozb) volgend jaar met 10 procent. Dat levert tien miljoen euro op. Die verhoging zal, erkent Revis, vooral zijn VVD-achterban „pijn doen”. Den Haag had tot nu toe een van de laagste ozb-tarieven. Dat zal zo blijven, zegt hij.

Het tekort wordt verder opgelost, door een al door het vorige college aangekondigde „hervorming” van de jeugdzorg en wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). Dat moet 25 miljoen euro opleveren. Dat zal met name voor de achterban van GroenLinks en PvdA slikken zijn.

Het college wil het geld dat de verkoop van aandelen Eneco – zo’n 675 miljoen euro – niet aanspreken om de tekorten op te lossen. „We gaan dat niet verbrassen, maar uitgeven aan zichtbare projecten waarvan de stad mooier en beter wordt”, zegt Revis.