Kroon krijgt 100 uur werkstraf voor kopstoot aan agent tijdens carnaval

Volgens de militaire kamer staat vast dat ex-commando Marco Kroon een agent een kopstoot heeft gegeven, toen hij begin dit jaar werd opgepakt tijdens het carnaval in Den Bosch.
Marco Kroon maandag in de Arnhemse rechtbank.
Marco Kroon maandag in de Arnhemse rechtbank. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Marco Kroon is maandag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor onder meer mishandeling van een politieagent tijdens carnaval eerder dit jaar in Den Bosch. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht bewezen dat de militair een kopstoot heeft uitgedeeld terwijl hij werd gearresteerd, nadat agenten hem hadden betrapt op wildplassen. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Kroon gaat in hoger beroep, meldt persbureau ANP.

Kroon (49) heeft zich volgens de militaire kamer ook schuldig gemaakt aan schennis van de openbare eerbaarheid, vanwege het laten zien van zijn penis. Hij werd vrijgesproken van belediging. Defensie onderzoekt of hij na zijn veroordeling in dienst kan blijven. Mogelijk raakt Kroon, die sinds april al geschorst is, zijn verklaring van geen bezwaar kwijt. Dan wordt hij waarschijnlijk ontslagen. Hij loopt ook het risico zijn Militaire Willems-Orde kwijt te raken.

Lees ook: Zijn blaas bracht Marco Kroon in de problemen

Het agressieve gedrag van Kroon is volgens de militaire kamer „op geen enkele wijze te rechtvaardigen”. De majoor heeft „respectloos gehandeld” en de „lichamelijke integriteit” van de betrokken politieagenten is aangetast. Juist van iemand als Kroon „mag je ander gedrag verwachten”. Als militair en als iemand met een hoge militaire onderscheiding had hij, volgens de rechtbank, kunnen weten dat deze zaak veel aandacht zou krijgen.

Kikker

Agenten zagen de als kikker verklede Kroon begin maart tijdens het carnaval in Den Bosch wildplassen op straat. De situatie liep uit de hand. Daarbij gaf Kroon niet alleen een kopstoot, maar zwaaide hij ook met zijn geslachtsdeel. Aan een agente die daardoor dermate geschokt was dat ze om een schadevergoeding had gevraagd, moet Kroon 150 euro betalen. De agent aan wie de militair een kopstoot gaf, heeft een schadevergoeding van 223 euro toegewezen gekregen.

De kopstoot, die op videobeelden werd vastgelegd, was volgens Kroon niet bedoeld als aanval op de agent. De militair zei dat de beweging „een reflex” was, opgewekt doordat een agent hem pijnlijk strak in de handboeien had geslagen. Dat verhaal vindt de rechtbank niet geloofwaardig: Kroon lachte tijdens de arrestatie, zo is op de beelden te zien. Hij zag er ook niet uit alsof hij veel pijn had.

Kroon kreeg in 2009 de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding. De orde werd aan hem uitgereikt voor heldhaftig optreden bij een gevecht met de Taliban tijdens zijn uitzending naar Afghanistan als pelotonscommandant bij de commando’s.

Ontvoering

Als drager van de Willems-Orde is Kroon diverse malen in opspraak geraakt. In 2011 werd hij veroordeeld tot een boete en een voorwaardelijke taakstraf omdat hij vier stroomstootwapens in zijn bezit had. Kroon stond ook terecht voor drugsbezit, maar daarvoor werd hij vrijgesproken.

Vorig jaar trad Kroon naar buiten met het verhaal dat hij in Afghanistan op eigen houtje een man had gedood die hem eerder ontvoerd had tijdens een geheime missie. Tijdens zijn ontvoering is Kroon naar eigen zeggen ook verkracht. Hij verzweeg het incident, en het doodschieten van zijn ontvoerder, ruim tien jaar lang voor zijn meerderen. Het OM onderzocht de zaak, maar vond „geen aanknopingspunten” om het relaas van Kroon te bevestigen of te weerleggen.