Handbalsters verliezen opnieuw op WK

De Nederlandse handbalsters verloren maandag met 24-27 van Denemarken op het WK in Japan. Daardoor hangt nu alles af van de laatste wedstrijd tegen Zuid-Korea.
De Nederlandse handbalster Estavana Polman is teleurgesteld na de wedstrijd tegen Denemarken op het WK handbal.
De Nederlandse handbalster Estavana Polman is teleurgesteld na de wedstrijd tegen Denemarken op het WK handbal. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

De Nederlandse handbalsters hebben maandag ook hun tweede wedstrijd in de hoofdronde van het WK verloren. Een dag na de nederlaag tegen Duitsland (23-25), verloren de vrouwen van bondscoach Emmanuel Mayonnade in de Japanse stad Kumamoto ook van Denemarken: 24-27. De handbalsters keken vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan.

Met 4 punten, meegenomen uit de voorronde, maakt Oranje wel nog steeds kans op een plaats in de halve finales. Woensdag sluiten de handbalsters de hoofdronde af tegen Zuid-Korea. Winst is een vereiste om door te kunnen gaan. De nummers 1 en 2 van de groep gaan door naar de halve finales. De Nederlandse ploeg won de laatste jaren vaak medailles op grote toernooien.

Denemarken pakte wel kansen

Net zoals zondag tegen Duitsland had Oranje moeite om te scoren. Heel wat doelpogingen strandden op een uitgestoken arm of been van keepster Sandra Toft, die niet voor niets werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Denemarken benutte de kansen wel. Na een tussenstand van 4-4 liepen de Deense vrouwen door vijf doelpunten op rij weg bij Oranje, dat pas weer ging scoren toen Lois Abbingh in de ploeg kwam.

Bondscoach Mayonnade probeerde tijdens de time-outs zijn ploeg op scherp te krijgen. Opvallend was dat de tweede time-out werd overgenomen door de speelsters Jessy Kramer en Estavana Polman, die het woord deden terwijl Mayonnade moest luisteren. Oranje ging uiteindelijk de rust in met een achterstand van 14-9.

Door drie treffers op rij verkleinden de handbalsters het gat aan het begin van de tweede helft tot twee doelpunten, maar het lukte ze niet de achterstand in te halen. Tot twee keer toe werd de bal naast een verlaten doel gegooid. Eén moment was het verschil één punt (20-21), maar Denemarken liep daarna weer uit. (ANP)