Eredivisie

AZ profiteert van eerste nederlaag Ajax

AZ heeft zaterdag optimaal geprofiteerd van de eerste competitienederlaag dit seizoen van Ajax een dag eerder. De ploeg van trainer Arne Slot won met 3-0 bij PEC Zwolle en verkleinde de achterstand op de koploper tot drie punten. In het duel met Zwolle hield AZ-doelman Marco Bizot voor de zesde keer op rij de ‘nul’. Myron Boadu zette AZ op voorsprong met zijn tiende competitietreffer. Oussama Idrissi scoorde tweemaal. Idrissi en Calvin Stengs werden gewisseld met het oog op het Europa League-duel met Manchester United op Old Trafford donderdag. Komend weekeinde wacht Ajax, al is nog onzeker waar. Wellicht wordt de topper zelfs uitgesteld als de gemeente Alkmaar geen toestemming geeft om in het AFAS-stadion te spelen en de clubs ook niet in Amsterdam terecht kunnen.

Ajax-aanvoerder Dusan Tadic zei na de nederlaag tegen Willem II dat deze „wake-upcall” positief kan uitpakken. De Servische spits keek al vooruit naar de laatste groepswedstrijd in de Champions League, dinsdag tegen Valencia. Een gelijkspel volstaat om de volgende ronde te bereiken. Dat Ajax de competitiewedstrijd op „80 procent” speelde, vond ook Tadic in navolging van trainer Erik ten Hag onacceptabel. „Volgens mij waren we tegen Willem II vooral te veel bezig met Valencia. Je moet altijd alles geven en volledig gefocust zijn. Maar we zijn ook mensen. Dit gebeurt wel eens voor een belangrijke Europese wedstrijd.” Of Ajax het gemis van de geblesseerde David Neres en Quincy Promes kan opvangen? „Promes en Neres zijn belangrijke spelers voor ons, maar bij Ajax hebben we meer dan elf goede voetballers.” (ANP)