De Nationale Opera biedt freelancers contract aan

Rechtszaak Met een aanbod voor tijdelijke contracten hoopt De Nationale Opera een verdere rechtszaak te voorkomen.

DNO kampt met een koorledenopstand. Het koor van De Nationale Opera in de opera ‘Prins Igor’ in 2017.
DNO kampt met een koorledenopstand. Het koor van De Nationale Opera in de opera ‘Prins Igor’ in 2017. Foto Matthias Baus

Freelance koorleden van De Nationale Opera & Ballet (DNO) kunnen vanaf augustus per operaproductie een tijdelijk arbeidscontract krijgen. Dat heeft de organisatie maandag aan de zangers laten weten. De Kunstenbond stapte vorige maand, gesteund door zzp-koorleden, naar de rechter over hun arbeidspositie binnen het kunstinstituut. Zij wilden dat de rechter zou oordelen of hun werk wel voldoende verschilt van dat van de vaste koorleden om de freelance-positie te rechtvaardigen.

De rechtszaak loopt nog, maar De Nationale Opera lijkt de zangers nu tegemoet te komen. DNO hoopt zo de rechtszaak overbodig te maken. De Kunstenbond noemt het aanbod een ‘stap in de goede richting’.

De bond wil nog wel verder onderhandelen, zegt een woordvoerder: „Wij zijn blij en verheugd en zullen erop toezien dat de voorwaarden van het pensioen, de arbeidsongeschiktheid, vakantiedagen en noem maar op, hetzelfde zijn als die van de vaste krachten.” Als De Nationale Opera hier tijdig aan voldoet, “ dan zullen we gerust die rechtszaak stilleggen.”

Eerder was door DNO al aangekondigd dat de tarieven voor freelancers vanaf januari met meer dan 15 procent worden verhoogd. En nu krijgen deze koorleden dus ook de mogelijkheid op tijdelijke contracten te werken.

Lees ook: Architecten hebben eerste cao met minimumtarief voor zzp’ers

Of het aanbod voor de vakbond voldoende is om van verdere rechtsstappen af te zien, dat moet nog blijken. De rolzitting is geweest op 29 november. Toen kreeg het operahuis nog zes weken de tijd om een antwoord te formuleren, volgens de Kunstenbond. De twee partijen zijn sinds de rechtsgang niet meer in onderhandeling.

De freelance-koorledenopstand ontstond omdat er een significant verschil is tussen de honorering van vaste en zzp-zangers. Waar de vaste koorleden een uurtarief van gemiddeld 44,50 euro krijgen, lag dit van de freelancers afgelopen jaar tussen de 32 en 35 euro, volgens DNO zelf, en op 25 euro volgens de Kunstenbond. Komend jaar stijgen de uurlonen naar 37 en 41 euro, aldus DNO. De vakbond wil dat het uurtarief naar 65 euro gaat, aldus de bondswoordvoerder in november in Trouw.

Het lagere tarief knelt vooral in premies en afdrachten voor sociale zekerheid, waar de zzp’ers zelf verantwoordelijk voor zijn. De vaste koorleden krijgen niet de hele 44,50 euro per uur op hun rekening bijgeschreven, maar sparen met dit bedrag wel voor hun pensioen, ziekte, vakantie, en arbeidsongeschiktheid. Het operahuis zegt nu „bereid” te zijn voor freelancers „te zoeken naar een passende opslag ter compensatie van afdracht van premies”.

Een ander probleem was dat freelancers hun voorbereidingstijd, zoals schminken voor een uitvoering, niet konden factureren. In het nieuwe tarief is hier volgens de opera „rekening mee gehouden”.

Er zijn momenteel twee koren bij DNO, één vast, met zo’n vijftig leden, en één freelance, met zo’n zeventig leden.

De Nationale Opera kijkt nog of en in welke mate de tariefstijging eventueel doorberekend gaat worden in de prijs voor operakaartjes.

Update (9 december 2019): Dit bericht is aangevuld met een reactie van de Kunstenbond op het DNO-aanbod.