Bibliotheek in Tilburgse fabriekshal wint prijs ‘World Building of the Year’

Foto Stijn Bollaert

Een bibliotheek in Tilburg is vrijdagavond tijdens het prestigieuze World Architecture Festival uitgeroepen tot World Building of the Year. Het gebouw, de LocHal in de Spoorzone, werd ontworpen door Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Petra Blaisse. Het World Architecture Festival werd dit jaar in Amsterdam gehouden.

De Tilburgse bibliotheek is sinds een jaar gehuisvest in een voormalige fabriekshal, waar tot 2010 locomotieven werden gebouwd en gerepareerd. Het gebouw uit 1932 is meer dan achttien meter hoog en zou gesloopt worden. Nu huizen er een bibliotheek, twee kunstinstellingen (Kunstloc Brabant en Brabant C), een stadscafé en er zijn meerdere vergader- en kantoorruimtes.

De jury van het World Architecture Festival prijst de openheid van het publieke gebouw waar „een verscheidenheid aan gebruikers elkaar voor verschillende doeleinden kan ontmoeten”. „Dit project transformeerde een belangrijk gebouw dat was bestemd voor de sloop”, aldus de jury. „Het biedt ruimtes van zeer verschillende omvang voor zowel gemeenschappelijk als meer intiem gebruik.”

De centrale hal wordt voor een groot deel in beslag genomen door een monumentale trap. De architecten noemen het een „trappenlandschap”, niet alleen om naar boven of naar beneden te gaan, maar ook om op te zitten of te werken. De LocHal wil een publiek gebouw zijn dat mensen uit alle lagen van de bevolking trekt. „Van dakloze tot hoogleraar”, zegt de directeur in De Groene Amsterdammer. Zwervers zijn letterlijk welkom, op twee voorwaarden: niet slapen en geen geuroverlast. (NRC)