FC Utrecht wint weer eens, Feyenoord en Vitesse gelijk

Na 357 doelpuntloze minuten scoorde Bart Ramselaar de winnende treffer voor FC Utrecht, uit bij FC Groningen.
Bart Ramselaar maakt de winnende treffer voor FC Utrecht.
Bart Ramselaar maakt de winnende treffer voor FC Utrecht. Foto ANP

FC Utrecht heeft een einde gemaakt aan een serie van drie nederlagen op rij. De ploeg van trainer John van den Brom won de uitwedstrijd tegen FC Groningen met 1-0.
Invaller Bart Ramselaar maakte in de 81e minuut het winnende doelpunt. De Amersfoorter scoorde op aangeven van Gyrano Kerk, het was de eerste treffer voor FC Utrecht na 357 minuten voetballen in de eredivisie.

FC Utrecht had het lastig in Groningen, waar de thuisploeg de beste kansen kreeg. De Domstedelingen vinden met de zege weer aansluiting met de subtop. De achterstand op nummer vier Willem II is nu drie punten.

FC Groningen leed de tweede nederlaag op rij, na het verlies van vorige week bij Fortuna Sittard (1-0). Daarvoor bleef de ploeg zes duels op rij ongeslagen, met vier overwinningen en twee gelijke spelen. FC Groningen slikte de eerste nederlaag in een thuiswedstrijd sinds 31 augustus van dit jaar, toen Heracles Almelo te sterk was (2-1).

Doelpuntloos gelijkspel in Arnhem

Vitesse en Feyenoord zijn zondag in stadion Gelredome niet tot scoren gekomen. Met het 0-0-gelijkspel deed met name Feyenoord zich tekort. De Rotterdammers hadden veruit de beste kansen maar slaagden er niet in Vitesse-doelman Remko Pasveer te passeren. Vitesse zag spits Tim Matavz in de elfde minuut een strafschop missen.

De Arnhemse ploeg pakte na vijf nederlagen voor het eerst weer een punt. Dat deed de ploeg met Joseph Oosting als coach op de bank. Hij verving Leonid Sloetski, de Rus die vorige week opstapte. Dick Advocaat behield zijn ongeslagen status. Onder de opvolger van Jaap Stam haalde Feyenoord elf punten in vijf duels.

De openingsfase was voor de thuisploeg die al in de elfde minuut de kans kreeg om op voorsprong te komen. Het was arbiter Pol van Boekel ontgaan dat Feyenoord-doelman Nick Marsman Riechedly Bazoer omver had geduwd. Pas toen het spel minuten later stillag kon de VAR ingrijpen. Matavz kreeg de kans vanaf elf meter raak te schieten, maar Marsman stopte de bal. Al was hij aanvankelijk volgens Van Boekel te vroeg van zijn lijn gekomen. De VAR toonde het tegendeel aan, waardoor Matavz geen tweede kans kreeg.

Doelpunt ging niet door

Niet veel later had het alsnog 1-0 kunnen zijn, maar Bazoer raakte de lat boven Marsman. Halverwege de eerste helft kantelde het duel. Feyenoord kreeg kansen: via Nicolai Jørgensen, die wild naast schoot, via Jens Toornstra die uit een vrije trap de lat raakte.

Ook na rust bleven de beste kansen voor Feyenoord en was het eigenlijk een wonder dat het na 70 minuten nog 0-0 stond. Steven Berghuis schoot op aangeven van Tyrell Malacia net naast, Luis Sinisterra schoot tegen doelman Pasveer op, die ook op een kopbal van Eric Botteghin een hand tegen de bal kreeg.

Sinisterra kreeg de bal wel in het doel nadat Orkun Kökcü tegen de onderkant van de lat had geschoten. Het doelpunt ging niet door omdat Jørgensen eerst de bal nog had beroerd en in buitenspelpositie had gestaan.

Kort voor tijd kreeg Bryan Linssen aan de andere kant nog een goede mogelijkheid. De aanvoerder schoot voorlangs waardoor een overwinning voor de thuisploeg uitbleef. (ANP)