Suzanne Schulting wint goud op 1.000 meter shorttrack

Suzanne Schulting bleef in de finale van de wereldbekerwedstrijd shorttrack op de 1.000 meter de Zuid-Koreaanse Seo Whi Min net voor.
Suzanne Schulting na haar winst op de 1.000 meter vorige maand in Sofia, Bulgarije.
Suzanne Schulting na haar winst op de 1.000 meter vorige maand in Sofia, Bulgarije. Foto Vassil Donev/EPA

Suzanne Schulting heeft zondag bij de wereldbekerwedstrijd shorttrack in Shanghai de 1.000 meter gewonnen. In de finale bleef de olympisch kampioene de Zuid-Koreaanse Seo Whi Min net voor. Het brons was voor de Canadese Kim Boutin, die Schulting zaterdag nog van het goud afhield op de eerste 500 meter.

Op de tweede in de Chinese stad verreden 500 meter pakte Yara van Kerkhof zondag het zilver. Alleen de Chinese Fan Kexin bleef haar voor.

De Nederlandse vrouwen behaalden zilver op de 3.000 meter aflossing. Schulting, Van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries moesten het goud laten aan Canada.

Schulting, de regerend wereldkampioene én aanvoerster van de wereldranglijst, is dit seizoen succesvol in de wereldbeker. Ze won ook al goud in het Japanse Nagoya op de 1.500 meter en goud op de 1.000 meter in Salt Lake City.

De mannen eindigden in de finale van de 5.000 meter aflossing als vierde en laatste. Het kwartet, met Daan Breeuwsma, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat en Melle van ’t Wout, was niet opgewassen tegen Rusland, Hongarije en Zuid-Korea.

Breeuwsma deed het individueel ook goed op de 1.000 meter. Hij reikte tot de A-finale, maar wist net niet het podium te beklimmen: vierde. Het goud op deze afstand was voor de Chinees Han Tianyu. (ANP)