Muur-banaan ter waarde van ruim een ton door bezoeker opgegeten

Een banaan die met een stuk duct tape aan de muur is geplakt, is het meest besproken kunstwerk op kunstbeurs Art Basel Miami Beach. Zaterdag werd de banaan opgegeten, het vervangexemplaar werd zondag weggehaald.
De restanten van de eerste versie van het werk van Cattelan.
De restanten van de eerste versie van het werk van Cattelan. Foto Eva Marie Uzcategui/Reuters

Een banaan die met een stuk ducttape op een muur was geplakt als onderdeel van de kunstbeurs Art Basel Miami Beach, is door een bezoeker opgegeten. Het werk werd vorige week getaxeerd op 120.000 dollar (108.000 euro). Dat schrijft persbureau AFP zondag.

Lees ook: Muur-banaan steelt de show op kunstbeurs in Miami

Het werk, Comedian genaamd, is van de hand van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. Het is een kunstwerk in een oplage van drie, alle exemplaren werden afgelopen week al verkocht voor de vraagprijs. Het werk werd echter zaterdag van de muur gehaald door David Datuna, die zelf performancekunstenaar is. Hij at de banaan op en filmde dat ook. „Ik hou van het werk van Cattelan en ik hou van deze installatie. Het smaakte heerlijk”, plaatse hij als toelichting bij het filmpje. Datuna werd door de beveiliging afgevoerd.

Nadat de originele banaan was opgegeten, plaatsten medewerkers van de beurs een nieuwe. Later op zaterdag werd extra beveiliging ingeschakeld om het kunstwerk te bewaken; na alle commotie was de toeloop van nieuwsgierige bezoekers groot. Er ontstonden zondagochtend zulke lange wachtrijen dat de veiligheid van andere kunstwerken volgens de organisatie in gevaar raakte. Uiteindelijk werd besloten de vrucht maar helemaal te verwijderen.

‘Comedian’ wordt geleverd met een certificaat van echtheid, het staat de eigenaren daarmee vrij het stuk fruit zelf te vervangen, schrijft de BBC. Volgens galerijhouder Lucien Terras is de schade daarmee „beperkt gebleven”. Cattelan zelf heeft niet gereageerd.

Toiletpot

Cattelan verwierf bekendheid doordat hij eerder een gouden toiletpot maakte en tentoonstelde. Het werk was omgerekend ruim 1 miljoen euro waard en werd in september dit jaar in Engeland gestolen. Het gouden werk, getiteld America, was een tijd lang in New York te zien. Tijdens de expositie werden bezoekers van het Guggenheim aangemoedigd van het 18 karaat gouden toilet gebruik te maken.