Supermarkt

Poging om overname Marqt te voorkomen strandt bij rechter

De oprichters van Marqt zijn er niet in geslaagd om de overname van hun duurzame supermarktketen via de rechter te voorkomen. Quirijn Bolle en Meike Beeren hadden de Ondernemingskamer in Amsterdam gevraagd de verkoop van het verliesgevende Marqt aan het Brabantse concern Udea te verbieden. De rechters wezen het verzoek vrijdag af.

Bolle en Beeren wilden dat de Ondernemingskamer hun aandelen voorlopig niet-overdraagbaar zou verklaren. Daarmee zou een overname praktisch onmogelijk worden. Volgens de rechters ontbreken de daarvoor benodigde „uitzonderlijke en zwaarwegende omstandigheden”. Daarom mag de verkoop komende maandag worden voltrokken.

De Marqt-oprichters hebben ruzie met andere aandeelhouders, die de supermarkt willen verkopen aan Udea, moederbedrijf van biosupermarktketen Ekoplaza. Bolle en Beeren willen dat Marqt zelfstandig blijft en claimen een geldschieter te kennen die dat mogelijk maakt. (NRC)