PSV ruim langs Fortuna, AZ wint en komt op drie punten van Ajax

PSV, dat een slechte reeks achter de rug heeft, won eenvoudig met 5-0. Ibrahim Afellay keerde terug in de eredivisie. AZ was met 0-3 te sterk voor PEC Zwolle.
Branislav Ninaj (l) van Fortuna Sittard en Steven Bergwijn van PSV duelleren met elkaar.
Branislav Ninaj (l) van Fortuna Sittard en Steven Bergwijn van PSV duelleren met elkaar. Foto ANP

PSV heeft zaterdag een eenvoudige overwinning behaald in het eredivisieduel tegen Fortuna Sittard. In eigen stadion wonnen de Eindhovenaren met 5-0. Het was een overwinning die de ploeg van trainer Mark van Bommel wel kon gebruiken: van zijn vorige zes wedstrijden in de eredivisie won PSV er maar één. AZ won later op de avond uit bij PEC Zwolle met 0-3 en krijgt koploper Ajax in zicht.

Tegen nummer veertien Fortuna kwam PSV al na acht minuten op voorsprong, via een goal van Ritsu Doan. In de rust stond het dankzij Donyell Malen (26ste minuut, kopbal) en Steven Bergwijn (42ste minuut, penalty) al 3-0. Mohamed Ihattaren benutte ruim vijf minuten na rust nog een strafschop. Cody Gakpo scoorde zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de vijfde PSV-goal.

Lees meer over de slechte reeks van PSV: Club in crisis, maar dat gaat zonder stampij

Rentree

Ibrahim Afellay maakte tien minuten voor tijd zijn langverwachte rentree bij PSV. Hij kwam in de ploeg voor Denzel Dumfries, en maakte zo zijn eerste minuten voor PSV sinds eind 2010. In juni keerde Afellay terug bij de club, nadat hij zijn Europese avontuur bij clubs als FC Barcelona, Schalke 04 en Stoke City de afgelopen jaren grotendeels had zien mislukken door blessures. Bij PSV werkte hij de voorbije maanden aan zijn herstel en fitheid.

PSV behoudt dankzij de zege tegen Fortuna de derde plaats in de stand die het ook had na de vorige speelronde. Die plek leek vrijdag even in gevaar te komen doordat Willem II Ajax versloeg. De club uit Tilburg kwam daardoor qua puntentotaal boven PSV, maar had wel een wedstrijd minder gespeeld. PSV heeft nu twee punten voorsprong op Willem II.

AZ

AZ kwam tegen PEC Zwolle geen moment in moeilijkheden. Na een kwartier stond de 0-1 op het scorebord. Myron Boadu nam het doelpunt voor zijn rekening. Oussama Idrissi scoorde in de 42ste en 65ste minuut de twee andere Alkmaarse treffers.

Twee wedstrijden voor de winterstop staat AZ stevig op de tweede plek in de eredivisie. Doordat Ajax vrijdag verloor, heeft die club nog maar drie punten voorsprong op AZ. Volgende week staan de clubs tegenover elkaar.