Nieuwe klinieken

Noord-Korea opent zijn grenzen voor medische toeristen

Noord-Korea wil vanaf volgend jaar diverse medische behandelingen aan gaan bieden aan toeristen. De geïsoleerde dictatuur wil zo meer geld verdienen aan veelal Chinese medische toeristen. Het gaat om staarbehandelingen, gebitsimplantaten en behandelingen voor tumoren, meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van de Noord-Koreaans partijkrant Rodong Sinmun.

Een nieuw gevormde staatsonderneming wil inspelen op wat het partijblad een internationale trend noemt: „De stijgende vraag naar toerisme, inclusief medische verzorging.” De nieuwe overheidsinstelling gaat klinieken in de buurt van warmwaterbronnen bouwen. De helende wateren zouden onder meer helpen tegen reuma.

Als het in de partijkrant staat, is het een serieus te nemen plan, zegt hoogleraar en Noord-Korea-expert Remco Breuker van de universiteit Leiden. „Die krant is van de partij, pas als de hele voorbereiding en besluitvorming is afgerond wordt er ruchtbaarheid aangegeven.”

Hij acht de kans vrij groot dat het medische toerisme een façade voor orgaantransplantatie is. „Wellicht als een-tweetje met China, waar de laatste tijd veel kritiek klonk op gedwongen orgaantransplantatie. In de Noord-Koreaanse gevangenkampen zitten veel ‘vrijwilligers’.”

Noord-Korea heeft niet de medische infrastructuur van een ontwikkelingsland, zegt Breuker. „In de jaren zestig en zeventig is flink geïnvesteerd in de gezondheidszorg. Het land heeft goede ziekenhuizen die op goed niveau zijn en artsen die goed opgeleid zijn.” Alleen is die gezondheidszorg slechts beschikbaar voor de elite. „De structuur is er, maar de politieke wil en het geld om het voor iedereen beschikbaar te maken is verdwenen.” Noord-Korea gaat gebukt onder economische sancties, opgelegd vanwege het nucleaire- en raketprogramma van het land. Toerisme is een van de laatste sectoren waar het regime harde valuta aan kan verdienen.