Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

‘Philip Huff gezien bij Buitenhof?” vroeg een collega maandag twee weken geleden. „Dat kan nog wel eens een leuke discussie opleveren.” Dat hebben we geweten. Vorige week zette de schrijver (35) hier nog eens op een rij waarom hij de babyboomers, geboren tussen grofweg 1945 en 1960, „de meest egoïstische generatie” vindt. Alleen al onder de online-versie van zijn artikel staan nu 296 reacties. Maarten Schinkel, Ewoud Sanders, Frits Abrahams wijdden er columns aan, respectievelijk in het katern Economie en op de Achterpagina.

Dinsdag plaatsten wij een reactie van schrijver Jan Donkers (1943), die zich niet wenste te herkennen in het beeld van die verwende generatie („Ik klus bij om rond te komen”) en de dag erna vulden we een hele opiniepagina met brieven. Desondanks blijft de inbox kreunen onder de Huff-post. Bij alle woede die er al is – tussen stad en platteland, hard- en langzaamrijders, theedrinkers en Ongehoorden, en zelfs tussen imkers en liefhebbers van wilde bijen – hebben nu ook de generaties het kennelijk met elkaar aan de stok. Wat een boos landje!

In de post van de geboortegolvers over Huff en zijn millennials onderscheidden wij turvenderwijs de facto acht thema’s: babyboomers waren juist altruïstisch; babyboomers zijn nog altijd altruïstisch; babyboomers zijn niet verwend, maar hadden het vroeger ontzettend zwaar; millennials zijn verwende jankers, ze verpesten zelf het milieu en weten niet wat hard werken of sparen is; het echte probleem komt voort uit decennia neoliberaal beleid; Huffs feiten kloppen niet of zijn uiterst selectief; Huffs voorstel – laat het ‘stemgewicht’ van de kiezer dalen met zijn leeftijd – werkt niet, want millennials stemmen niet. En: stop het generatiedenken, want dat leidt maar tot onnodige polarisatie tussen groepen. Waarop we, enigzins murw, nu antwoorden: „QED”.

plv chef Opinie