Een slungelige scholier die de poolgrens opzocht

De eerste bladzijde

In december verschijnen er nauwelijks nieuwe boeken. Dus we zoeken in januari naar één bijzondere zin op de eerste bladzijde van de nieuwe Herman Koch.

Foto Frank Ruiter

Een boek van Herman Koch begint onopvallend, maar tegelijk staan de zinnen meteen onder spanning. Het diner, Zomerhuis met zwembad, Geachte heer M., De greppel: meteen schuurt er iets, iets dat verzwegen wordt. Of een tóóntje. Een zucht, alsof het vertellen gedoe is, ongemak. Dat maakt het verhaal meteen voor ons, lezers, spannend.

Nu wordt er kennis verondersteld – namelijk het biografische feit dat Koch als jongen een tijdje alleen in Finland woonde. Dat hij ‘iets met zijn handen’ ging doen krijgt nauwelijks toelichting, het gaat meteen over zijn middelbare school. Wát dan, met die handen? Koch neemt een omweg. Alsof hij geen zin had dat te vertellen.

Waarom dat ongemak? Als vrienden vroegen naar zijn Finse tijd, checkte hij altijd: ‘Weten jullie zeker dat je dit wilt horen?’ Dat had ‘alles met de ongeloofwaardigheid van mijn verblijf in Finland te maken’. Een slungelige scholier die de poolgrens opzocht: ja, vreemd. Nu zijn wij die vrienden. Ja, ik wil er alles over horen.

Finse dagen verschijnt op 14 januari bij Ambo Anthos.