Den Haag

Ook Rutte kreeg jarenlang reiskostenvergoeding

Premier Mark Rutte ontving als VVD-fractieleider tussen 2006 en 2010 een reiskostenvergoeding, terwijl hij ook de beschikking had over een auto van de VVD-fractie. Hij schat ongeveer 20.000 euro ontvangen te hebben. Dat zei Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad vrijdag.

Op verzoek gaf Rutte vrijdag inzage in de vergoedingen die hij als Tweede-Kamerlid ontving. Omdat de vergoeding automatisch werd uitbetaald, zegt hij er destijds „niet over nagedacht te hebben”. Ook gaf Rutte toe in zijn periode als Kamerlid „vaak gebruik te hebben gemaakt” van het vervoer dat beschikbaar werd gesteld door de fractie. Maar volgens Rutte heeft hij geen regels overtreden door daarnaast een reiskostenvergoeding te accepteren.

De premier gaf vrijdag toe dat, als hij nu opnieuw voor de keuze zou staan, hij geen reiskostenvergoeding zou accepteren. Hij is echter niet van plan het bedrag terug te betalen. Verder zei de premier nooit wachtgeld te hebben geaccepteerd, net als minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD). Wel ontving Blok, net als Rutte, een reiskostenvergoeding toen hij fractieleider was. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff oogstte recent veel kritiek toen bleek dat hij wachtgeld en een reiskostenvergoeding ontving. (NRC)