Vijfjarig kind gered uit puin ingestorte grillroom Coevorden

De vijfjarige jongen lag onder het puin sinds een ontploffing de grillroom zaterdagmiddag had doen instorten. Zijn toestand is volgens de burgemeester zorgwekkend.
Hulpdiensten zaterdagavond bij de ingestorte grillroom in Coevorden.
Hulpdiensten zaterdagavond bij de ingestorte grillroom in Coevorden. Foto Vincent Janning/ANP

Een vijfjarige jongen is zaterdagavond weggehaald onder het puin van een ingestorte grillroom in Coevorden. Hij zat daar bekneld vanaf drie uur ‘s middags, toen het pand door een explosie werd verwoest. De toestand van het kind is „zorgwekkend”, laat de burgemeester van Coevorden, Bert Bouwmeester, weten.

Eerder op de dag werd er al een ander slachtoffer uit de puinhopen gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Deze man, de eigenaar van de grillroom, is de vader van het vijfjarige jongetje. Verder waren er volgens de brandweer geen mensen in het gebouw aanwezig op het moment van de ontploffing. Voor de zekerheid gaan hulpverleners later op de avond nog een laatste controle uitvoeren.

De reddingsoperatie om het kind te bevrijden duurde uren. Een gespecialiseerd team met reddingswerkers van de brandweer heeft de jongen uiteindelijk ontzet. Daarbij hebben de hulpverleners onder meer gebruikgemaakt van een grote kraan om zware brokstukken op te tillen. Even voordat het kind onder het puin vandaan gehaald werd, liet Bouwmeester nog weten dat hij zich zorgen maakte over het welzijn van de jongen. „De kans op onderkoeling is groot.”

‘Enorme knal’

Het is nog onbekend wat de oorzaak is van de explosie. De grillroom bevindt zich op loopafstand van zowel de Markt in het centrum van Coevorden als het treinstation. De brandweer gaat er niet van uit dat er nog meer mensen in het gebouw waren op het moment van de ontploffing.

Burgemeester Bouwmeester was toevallig als een van de eersten ter plaatse na het incident. „Omwonenden die ik sprak hoorden een enorme knal. Het pand is helemaal weg, alleen het dak is er nog”, zegt hij tegen RTV Drenthe. Omliggende gebouwen hebben volgens de burgemeester weinig schade opgelopen.

De politie in Drenthe gaat een gesprek voeren met twee agenten die selfies maakten bij het ingestorte pand, terwijl de reddingsoperatie nog bezig was. Hart van Nederland heeft daarvan beelden op zijn website gezet. De politie noemt het gedrag van de agenten „onacceptabel”. „Dit is niet zoals de politie hoort te handelen.”

De grillroom die zaterdagmiddag is ontploft en ingestort: