Brieven

Brieven

SUV (2)

Niet bij het schroot

Zelden las ik een artikel in NRC dat zo kort door de bocht is geschreven als De suv, die zou verboden moeten worden (30/11), door Bas van Putten. De suv is een logische ontwikkeling in de autobranche, maar hij zet ze bij het schroot. Geen enkele vergelijking met de grote sedans van Audi of Lexus, waarover de auteur vaak zo lyrisch is. Ja, de grote suv’s in zijn artikel zijn te groot en slurpen benzine, maar waarom gaat hij voorbij aan populaire middenklasse-suv’s als de Mitsubishi Outlander, de Toyota RAV4, de Nissan Qashqai en de Peugeot 3008/5008-serie of de Citroen C3/C5 Aircross? Dat zijn wagens met geweldige techniek en veiligheid, en zeker zuiniger dan hun sedan- of stationcar-tegenhangers. Zelf heb ik mijn C5 Tourer ingeruild voor de C5 Aircross die 30 cm korter is, lichter en vooral zuiniger. Wat is daar nu op tegen?

Molenhoek

excellent Onderwijs

Geld is tijd

Hoera, meer geld naar het onderwijs. Minister Van Engelshoven wil af van de „enorme aanvraagdruk”. Geld verschuift van NWO naar de unversiteiten. Er komen twee jaarlijkse onderwijsprijzen van elk 2,5 miljoen euro voor „excellente docententeams van hogescholen en universiteiten”. Mooi! Dan kunnen alle uren die bespaard worden omdat er geen onderzoeksaanvragen meer gedaan hoeven te worden, direct door medewerkers van de opleidingen gestoken worden in uren om te bewijzen dat ze excellent zijn.

Decennium

Rekent u even mee?

Volgens de filmspecial van NRC Cultuur (4/12) naderen wij „het einde van het decennium”. Dat is niet juist: er is nooit een ‘jaar 0’ geweest en dat betekent dat het afgelopen millennium niet wisselde van het jaar 1999 op 2000 maar van het jaar 2000 op 2001. Het tweede decennium van deze eeuw begon derhalve in 2011 en eindigt pas op 31 december 2020.

Oud ambacht

Toon die handen

Een prachtige fotoserie, ‘Ambachtsvrouwen’, van Maartje ter Horst over vrouwen die oude ambachten uitoefenen, wekelijks in de economiebijlage! Het is ontroerend te zien hoe betekenisvol de liefde voor het vak vaak is. De uitdrukking ‘gouden handen’ in het intro bij de serie is dan ook terecht. Maar bij het zien van die specialisten stoor ik mij er elke keer aan dat de handen van deze vrouwen onzichtbaar zijn omdat ze gefotografeerd zijn met gouden handschoenen aan. Ik wil graag die echte handen zien.

Abortuskliniek

Spiraal is risico

Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen volgend jaar gratis een spiraaltje laten plaatsen in de abortuskliniek. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) de Tweede Kamer laten weten. Dat verrast mij. Als huisarts met veel ervaring, ook met daklozen, erken ik de zin van het aanbieden van extra bescherming aan vrouwen met een hoger risico op ongewenste zwangerschap. Deze vrouwen hebben echter vaak ook een hoger risico op soa’s. Door een spiraal geven soa’s een groter risico op complicaties. Waarom geen implanon aanbieden? Deze vorm van anticonceptie, een staafje dat onderhuids wordt aangebracht, kent zulke risico’s niet.


huisarts,

Taal is kapitaal

Spreek ook Duits

Onder het kopje ‘Talenkennis schiet tekort’ wordt de vrees geuit dat er mede door gebrek aan talenkennis te weinig Nederlandse kandidaten zijn voor Europese functies (Tweede Kamer kan de Europese machine niet bijbenen, 2/12). Dat probleem is veel breder. Het is vreemd dat het Nederlands onderwijs zo weinig doet aan actieve beheersing van vreemde talen. In de loop der jaren is een fixatie ontstaan op het Engels – het Duits en Frans kwijnden weg. Nederland gaat er prat op een handelsland te zijn en zegt zich sterk te maken voor ‘Europa’. De realiteit is nu dat Duitsland economisch cruciaal voor ons is en dat de macht in Europa langs de as Berlijn-Parijs loopt. De Brexit zal dat alleen maar versterken. Dan heb ik het nog niet eens over China. Hoe succesvol kun je internationaal zakelijke acquisitie doen of in politiek Europa lobbyen zonder de daarvoor relevante talen te beheersen? We missen daardoor kansen.

Babyboom

Geen prikkie

Mijn man en ik zijn babyboomers; geboren in 1950 en 1953. Toen wij als historici afstudeerden, waren er weinig banen, hooguit korte klussen. Studiegenoten werden postbode of gingen bij een melkfabriek werken. Intussen stegen de huizenprijzen. Toen mijn man tot onze onuitsprekelijke vreugde eindelijk een vaste baan vond, konden we met moeite een oud, klein, primitief huisje kopen voor 139.000 gulden. Dat mag voor Ewoud Sanders nu een „prikkie” lijken (Een inclusieve boom, 4/12), toen was het peperduur. De hypotheekrente? Die was 11,8 procent. Toen we het huis vanwege werk acht jaar later moesten verkopen, waren de huizenprijzen fors gezakt en leden we een flink verlies. Een individueel geval, ja. Maar realiseer je, voor de jaloezie de overhand krijgt, dat ook het leven van babyboomers lang niet altijd rozengeur en maneschijn was en is.

Felix

Kat is toppredator

Frits Abrahams, meestal de redelijkheid zelve, krijgt kennelijk een rood waas voor ogen als iemand iets negatiefs over katten zegt of schrijft (Kattenhaters en hun alibi, 29/11). Wie het niet met hem eens is, heet een

„kattenhater”. Ik heb geen hekel aan katten, integendeel. Maar ik sluit m’n ogen niet voor de problemen die ze veroorzaken. ‘Felix’ is een toppredator, die geen natuurlijke vijanden heeft en redelijk goed beschermd wordt door vaccinaties. De afname in biodiversiteit is onrustbarend. De oorzaken zijn talrijk, maar dat doet niets af aan het feit dat katten miljoenen dieren vangen en daarmee het voedselaanbod van roofvogels en uilen behoorlijk verschralen. Ze zullen ook een weidevogeljong verschalken als ze de kans krijgen. Het is dan ook buitengewoon kortzichtig om kritische opmerkingen over katten af te doen als ‘kattenhaat’.

Correcties en aanvullingen

Tata

De kop boven het artikel Sinterfabriek van Tata Steel stoot veel te veel lood uit (6/12, p. E3) is onjuist. De sinterfabriek van Tata stoot tot dubbel zoveel stof uit als toegestaan. Aan dat stof zijn elementen verbonden als lood.