Stof Sinterfabriek van Tata Steel stoot veel te veel stof uit

De uitstoot van stof uit een van de fabrieken van Tata Steel in IJmuiden is veel hoger dan toegestaan. Dat meldde de provincie Noord-Holland donderdag op basis van metingen van de staalfabrikant.

Het gaat om de uitstoot van stof uit drie koelers van de zogeheten sinterfabriek, waar ijzererts onder hoge temperatuur wordt bewerkt tot sinter, een grondstof waarmee Tata Steel ruwijzer maakt. Veel omwonenden maken zich al jaren zorgen over het effect van de uitstoot. Een filterinstallatie komt pas over vijftien maanden.

In de emissie uit de sinterfabriek zitten stof en daaraan verbonden elementen als lood. De drie koelers mogen elk maximaal één kilogram per uur uitstoten. In werkelijkheid blijkt de uitstoot per koeler 1,5 tot 2 kilogram per uur.

Het is onduidelijk wat de uitstoot voor gevolgen heeft voor omwonenden. Tata Steel benadrukt dat de concentraties stof en lood binnen de grenswaarden vallen die het gezondheidsinstituut RIVM aan de luchtkwaliteit stelt.

Tata Steel ontdekte naar eigen zeggen eind april bij vervanging van de koelers dat de stofuitstoot mogelijk te hoog was. Verder onderzoek is deze maand afgerond. De provincie onderzoekt waarom de hogere uitstoot zo lang onopgemerkt is gebleven. Daarna wordt gekeken of sancties volgen. (NRC)

Correctie (vrijdag 6 december 2019): De kop die eerder boven dit artikel stond was onjuist. De sinterfabriek van Tata stoot tot dubbel zoveel stof uit als toegestaan. Aan dat stof zijn elementen verbonden als lood, maar daarmee staat nog niet vast dat er te veel lood wordt uitgestoten.